EOS Nedir?

EOS, yüksek transfer hızı ve esnekliğe sahip açık kaynaklı blokzinciri protokolüdür. 2017'de tanıtıldığından beri iş dünyasının etkin biçimde kullanabileceği ilk blokzinciri platformu olarak bilinmektedir. EOS'u diğer blokzinciri platformlarından ayıran en temel özellik, EOS'un blokzinciri üzerine kurulmuş bir işletim sistemi gibi kurgulanmasıdır.

25 Haziran 2017'de gerçekleştirilen ICO (kriptopara arzı) ile 100 Milyon adet EOS satışından 196 Milyon Dolar'ın üzerinde gelir elde etmiştir. Ancak ICO'nun ardından her 23 saatte bir 2 Milyon adet EOS açık artırma ile en yüksek teklifi veren katılımcıya satılmıştır. EOS, toplamda 1 Milyar adet EOS satışından yaklaşık 4 Milyar Dolar fon toplamayı başarmıştır.

Eos (EOS) Nasıl Çalışır?

EOS blokzinciri üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturabilmektedir. Bu uygulamalar, platformun esnekliğinden, güvenlik seçeneklerinden, yüksek işlem kapasitesinden ve platformun sunduğu diğer avantajlardan faydalanabilmektedir. EOS platformu üzerinde çalışan akıllı kontratlar, paralel olarak çalışabilmektedir.

Blokzincirinde veri doğrulaması "Yetkilendirilmiş İş Kanıtı" (dPOS) madenciliği ile gerçekleştirilir. Bu sayede, EOS ağında, saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirilebilir. İşlemleri onaylayacak yetkilendirilmiş 21 madenci, EOS kriptopara sahiplerinin oylarıyla seçilir. EOS blokzincirinde transferler, enerji tüketimi nedeniyle eleştirilen İş Kanıtı madenciliğine göre çok daha az enerji sarfiyatı ile gerçekleştirilir. Ağa dahil olan kullanıcılar, cihazlarının işlemci, ekran kartı, hafıza, disk alanı gibi hesaplama kaynaklarını EOS ağı ile paylaşır. Bunun karşılığında da kullanıcılar EOS ağı üzerinde ücretsiz olarak EOS ve akıllı kontrat ürünlerini transfer edebilir.

Eos (EOS) Nasıl Saklanır?

EOS; çevrimiçi, masaüstü, mobil ya da donanım cüzdanlarında saklanabilir. Eğer blokzincirinin tamamını senkronize etmek istiyorsanız bir EOSIO tam düğümüne (node) sahip olmalısınız. Ancak blokzincirinin tamamını indirmek ve cihazınızı sürekli açık tutmak istemiyorsanız masaüstü cüzdanlarını kullanabilirsiniz. Eğer EOS cüzdanınızı yanınızda taşımak istiyorsanız mobil cüzdanları veya çevrimiçi cüzdanları kullanabilirsiniz.

Cüzdan seçimini yaptıktan sonra özel anahtarınızı almalısınız. Seçtiğiniz cüzdanın, özel anahtarı sizinle paylaştığından ve özel anahtar ile cüzdanların parolalarını güvenli bir şekilde sakladığınızdan emin olmalısınız.

EOS'u, sürekli internete bağlı olmayan donanım cüzdanlarında da saklayabilirsiniz. Donanım cüzdanlarından EOS göndermek istediğinizde, cihazı bilgisayarınıza veya akıllı telefonunuza bağlayarak donanım cüzdanının uygulaması aracılığıyla işlem yapabilirsiniz. Transfer işlemlerini, cihaz üzerindeki fiziksel butonlar ile parola girerek onaylamanız gerekmektedir.

Eos (EOS) Adresine Hesap Adı Nasıl Tanımlanır?

Cüzdanınızda üretilen EOS adresinize EOS gönderebilirsiniz. Ancak EOS adresinize bir hesap adı tanımlamak isterseniz, 12 karakterli bir hesap adı belirledikten sonra kullandığınız cüzdana özel EOS hesabına, cüzdanınızda oluşturulacak MEMO adresini de ekleyerek anlık olarak belirlenen EOS miktarını göndermelisiniz. BtcTurk | Kripto'da ÇEK > EOS sayfasından belirlediğiniz 12 karakterli EOS hesap adını ve oluşturulan MEMO kodunu kullanarak EOS çekebilirsiniz. Hesabınız ağda aktif hale geldikten sonra EOS hesap adını kullanarak EOS çekebilirsiniz.

Eos (EOS) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey: 10 Soruda Eos (EOS)

BtcTurk YouTube kanalında yayınlanan, BtcTurk İş Geliştirme Direktörü Salim Karaman'ın sunduğu 10 Soruda Kriptoparalar adlı programın Eos (EOS) bölümünü izleyebilirsiniz.


Biliyor musunuz?

BtcTurk | Kripto'ya üye olduktan sonra banka hesabınızdan Türk Lirası transfer ederek BtcTurk | Kripto'da EOS alım satım işlemlerine hemen başlayabilirsiniz. Dilerseniz, Bitcoin veya Tether (USDT) karşılığında da EOS alıp satabilirsiniz.

BtcTurk Mobil Kolayca Bitcoin Al Sat