Ripple (XRP) Nedir?

Geleneksel finans sisteminin temel yapı taşı bankalar, günümüzde para transferlerini gerçekleştirmek için yavaş ve eski sistemler kullanmaktadır. Özellikle uluslararası transferlerde kullanılan SWIFT sistemi başta olmak üzere para transferleri günümüzde zaman alan ve yüksek işlem ücretlerine sebep olan süreçlerle yürütülmektedir. Bu ve benzeri problemleri ortadan kaldırarak tüm dünyaya hızlı, ucuz ve adil bir çözüm sunmak isteyen Ripple, Blockchain tabanlı bir iletişim protokolü olarak faaliyet göstermektedir.

Geleneksel bankacılık sisteminin eskimiş altyapısına nazaran çok daha hızlı ve ucuz para transferleri sağlayabilme yeteneğine sahip olan Ripple, gücünü dağıtık defter ve Blockchain teknolojilerinden almaktadır. Bitcoin ağıyla kıyaslandığında Ripple ağı üzerinden transfer yapmak hız ve maliyet bakımından çok büyük avantajlar sunmaktadır. Ripple protokolü 1970'li yılların başında ortaya çıkan SWIFT sisteminin yerini almayı amaçlamaktadır.

Ripple ağının kriptopara birimi XRP'dir. Başlangıçta Ripple ismiyle piyasaya sürülen kriptopara Ripple, 2018'de XRP ismi ve yeni logosuyla işlem görmeye başlamıştır. XRP, yaklaşık 4 saniye içinde ve çok düşük bir ücret karşılığında gönderilebilmektedir. Ancak Ripple ağını kullanan banka ve ödeme kuruluşları, işlemlerini XRP kriptopara birimi ile gerçekleştirmezler.

Ripple Mining (Ripple Madenciliği) Nasıl Yapılır?

Bitcoin başta olmak üzere madencilik yapılabilen kriptopara birimlerine kıyasla farklı bir işleyişe sahip olan Ripple protokolünde, bilinen tanımıyla madencilik yapmak mümkün değildir.

Ripple-XRP Cüzdanı (Wallet) Nasıl Açılır?

Diğer kriptoparalar için çok sayıda cüzdan alternatifi bulunabiliyorken, XRP saklayabileceğiniz cüzdan sayısı sınırlıdır. Masaüstü bilgilsayarında bir XRP cüzdanı sahibi olmak için açık kaynaklı Exodus veya Atomic Wallet'ı tercih edebilirsiniz. Uygulamaların mobil cihazlar için uygun sürümleri de bulunmaktadır.

XRP için mobil cüzdan kullanmayı tercih ederseniz, daha fazla alternatif cüzdana ulaşmanız mümkün. Coinomi, TrustWallet, Abra deneyebileceğiniz XRP destekleyen çoklu cüzdanlar arasında yer almaktadır.

Birden fazla XRP cüzdanı denemek isterseniz, XRP cüzdanınızı aktifleştirmek için 20 XRP ödemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Yani bir XRP cüzdanına yapacağınız ilk XRP transferinde 20 XRP cüzdanı aktifleştirmek için kullanılacaktır.

XRP saklamak için çevrimiçi cüzdan alternatifleri olsa da güvenliğiniz için bir donanım cüzdanı tercih etmenizi tavsiye ederiz. Yüksek güvenlik vadeden donanım cüzdanları yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bir USB depolama aygıtını anımsatan bu cihazlar kriptoparalarınızı çevrim dışı saklamanıza olanak tanır ve saldırılara karşı güvende olmanızı sağlar.

Son olarak "kağıt cüzdan" olarak bilinen ve üzerinde cüzdan kimliği ile özel anahtar kodlarını içeren bir kağıt parçası, XRP cüzdanı olarak kullanılabilmektedir. Kriptopara hırsızlıklarının en çok internet yoluyla yapıldığı düşünüldüğünde yüksek güvenlik arz ettiği farz edilen kağıt cüzdanlar için de bazı riskler söz konusudur. Bu kağıt parçası bir başkasının eline geçebilir, kaybolabilir veya hasar görebilir.

Ripple'ın Geleceği

Özellikle uluslararası anlaşmalarla adından sıkça söz ettiren Ripple'ın kriptopara birimi XRP'nin, gelecekte de kullanıcıların en çok tercih edeceği kriptoparalar arasına girmeye aday olduğu söylenebilir. İlkesi ve vizyonu sebebiyle sık sık önemli ödeme kuruluşları ve bankalarla iş birliğine giden Ripple kimi zaman kullanıcılar tarafından XRP ile karıştırılsa da Ripple ağının büyümesinde XRP de faydalanmaktadır.

Projeyle ilgili bazı eleştiriler de söz konusudur. Bunların başında Ripple şirketinin arzın hatırı sayılır bir bölümünü elinde tutması sebebiyle neredeyse hiçbir merkezsizlik gütmemesi, her ay 1 milyar XRP'nin emanet cüzdanından piyasaya sürülmesi ve arz/talep dengesinin kontrolsüzce yönetilmesi gelmektedir. Hatta pek çok kişi XRP fiyatının hak ettiği seviyelere gelemediğini söyleyerek Ripple şirketini sorumlu tutmaktadır.

Altında yatan üstün teknoloji, ana akım kullanımı ve merkezilik eleştirileri ışığında Ripple tahminleri de geniş bir yelpazede şekillenmektedir. Ripple protokolünün kriptopara endüstrisine Bitcoin ve Ethereum gibi imza niteliğinde dokunuşlar yaptığını söylemek yanlış olmayacaktır.

BtcTurk Mobil Kolayca Bitcoin Al Sat