2024 Yılı Bitcoin İçin Neden Önemli?

Bitcoin, 2020 Mayıs ile 2021 Kasım arasındaki süreçte bilinirlik, kullanıcı ve fiyat anlamında çok ciddi yükselişler yaşamıştı. Özellikle bu zaman aralığında Bitcoin fiyatında yaşanan yukarı yönlü fiyat hareketleri sonucunda devletler, şirketler ve popüler isimler sık sık Bitcoin’den bahsettiler.

10 Kasım 2021 tarihine gelindiğinde Bitcoin fiyatı 68 bin doları aşarak en yüksek seviyesine ulaşmıştı ancak o tarihten sonra Bitcoin’in fiyatı düştükçe düştü. Fiyat hareketindeki düşüşler ilgiyi de hacmi de azalttı. Google’daki “Bitcoin” aramaları, Vikipedi’deki “Bitcoin” sayfası tıklanmaları, Bitcoin’deki işlem hacmi 2021 yılındaki seviyesine hiç yaklaşamadı.

Çalkantılı olaylarla ve düşük işlem hacmi ile geçen 2 yılın ardından tüm Bitcoin topluluğu heyecanla 2024 yılını bekliyor.Peki, 2024 yılı Bitcoin için neden önemli?

Bitcoin topluluğunun görüşleriyle birlikte yazının devamında bu sorunun cevabını inceleyelim.

4. Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması

Bitcoin için 2024 yılındaki en önemli gelişme Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması (Halving) olacak. Teknik anlamda Bitcoin Halving, her 4 yılda bir gerçekleşen ve madencilerin blok başına kazandığı ödülleri %50 oranında azaltan bir olay. Ödül oranının azalması, Bitcoin’in arz artışını yani enflasyonunu doğrudan etkilediği için Bitcoin Halving tarihleri son derece önemlidir.

Bitcoin blokzincirindeki ilk blok 3 Ocak 2009 tarihinde oluşturuldu. 28 Kasım 2012 tarihinde ilk halving gerçekleşene kadar Bitcoin Blok Ödülü 50 BTC’ydi. Bu yarılanma sonrasında blok ödülü 25 BTC’ye düşmüştü ve 1 BTC fiyatı yaklaşık 12 dolar olmuştu.

İkinci Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması da 9 Temmuz 2016’da gerçekleşti. Bu yarılanma ile Bitcoin Blok Ödülü 12,5 BTC’ye düştü ve devamında 2017 yılında yaşanan ve birçok kullanıcının ilk defa Bitcoin ile tanışmasını sağlayan boğa piyasası gerçekleşmiş ve Bitcoin yaklaşık 20 bin dolar seviyesine yükselmişti.

Bitcoin blokzincirindeki 3. ve son yarılanma ise 11 Mayıs 2020’de gerçekleşti. Bu yarılanma sonrasında yaşananlar ile tüm dünya Bitcoin ile tanıştı. 3. Halving döneminden sonra Bitcoin fiyatı 3 bin dolar seviyesinden 68 bin dolara yükseldi. Bitcoin fiyatında çok önemli yükselişler yaşandı ancak daha da önemlisi dünya Bitcoin’e adapte oldu. Ülkeler bu dönemde Bitcoin’i resmi para birimi ilan etti, kurumsal şirketler portföylerine Bitcoin’i ekledi, Bitcoin birçok teknolojinin popülerleşmesine yol açtı.

〽️
Bitcoin, halving sonrası dönemlerde fiyat olarak ciddi bir şekilde ayrışıyor.2024 yılının Nisan-Mayıs aylarında gerçekleşmesi beklenen 4. Bitcoin Blok Ödülü yarılanması, Bitcoin’in geçmiş dönemlerinde yaptığı hareketler göz önüne alındığında, yatırımcılarda ciddi bir heyecan uyandırıyor.

Spot Bitcoin ETF’leri

Yatırımcıların 2024’ü merakla beklemesine sebep olan bazı gelişmeler 2023 yılında yaşandı. Bu gelişmelerin başrolünde ise büyük kurumsal şirketler ve Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yer alıyor.

SEC’in, yıllardır Bitcoin’e karşı mesafeli duruşu devam ediyor ancak SEC’in bu mesafeli duruşuna rağmen BlackRock’ın spot Bitcoin ETF başvurusu ve Grayscale’in GBTC ürününün spot ETF onayının reddedilmesine itiraz etmesi, SEC’i bir karar vermeye zorunlu bıraktı.

Öncelikle ETF kavramını daha iyi anlamak gerekir. ETF, bir yatırım fonunu temsil eder. Farklı finansal enstrümanlara yatırım yapmak isteyen kullanıcılar, ETF’i tercih edebilmektedir. Spot ETF ise ETF ürünün temsil ettiği varlık veya varlıklara yatırım yapılmasını ifade eder. Yani bir kişi doğrudan Bitcoin alım satımı yapmadan Bitcoin ETF’lerine yatırım yaparak Bitcoin’in fiyat hareketlerinden faydalanabilir.

Spot Bitcoin ETF’yi piyasaya süren şirket ise kullanıcılar her spot Bitcoin ETF satın aldığında, satın alınan miktara eş değer Bitcoin’i kendi bünyesinde veya anlaşmalı olduğu saklayıcıda muhafaza etmek zorundadır. Böylelikle spot Bitcoin ETF ürünü teminatlandırılmış ve karşılıksız değer yaratılmamış olur.

SEC’e spot Bitcoin ETF’i için başvuranlar arasında BlackRock’ın dışında Grayscale, ARK Invest, Bitwise, Valkyrie Investments gibi kurumsal şirketler bulunuyor. SEC yapılan başvuruları 2024 yılına kadar ertelemeye devam etti.

Bu döngüyü kıran ve kriptopara piyasasında spot Bitcoin ETF’i konuşulmasına sebep olan olay ise dünyanın en büyük varlık yönetim şirketlerinden BlackRock’ın da başvuruda bulunması oldu.

Ardından, Grayscale’in GBTC ürünü için açtığı itiraz davasında SEC’in ret kararı yeterli bulunmadı ve tekrar görüşülmesi talep edildi. Mahkeme kararı sonrasında farklı bir ret argümanı ortaya konulmadı ve spot Bitcoin ETF başvuruları yapan şirketlerin başvuruları toplu olarak 10 Ocak 2024 tarihinde onaylandı.

SEC onayı sonrasında spot Bitcoin ETF ürünleri ilk kez ABD borsalarında işleme açıldı. Bu onayın, Bitcoin ve kriptoparalara olan erişimi kolaylaştırması ve adaptasyonu arttırması bekleniyor. Ayrıca, SEC’in Bitcoin ve kriptoparalara mesafeli duruşunun da kırılması anlamında önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

✴️
Spot Bitcoin ETF’lerinin kabul edilmesi halinde Bitcoin fiyatında yüksek bir hacmin ve volatilitenin olması bekleniyor.

Bitcoin Topluluğunun 2024 Görüşleri

Kerem Tibuk | BtcTurk KurucusuGeçmişin tekrar etmesi şart değil ama şu zamana kadar Bitcoin tarihinde boğa sezonlarının, Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması’ndan sonra gerçekleştiğini gözlemleyebiliyoruz.

Bir sonraki Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması 2024 yılının Mayıs-Haziran dönemleri arasına denk gelecek. Bu döneme kadar sakin geçmesini beklediğimiz fiyat hareketlerininin 2024 yılının bu tarihlerinde hareketlenmesini bekliyoruz.

✏️
Özgür Güneri | BtcTurk CEO’suBir sonraki boğa piyasasında, özellikle borsa yatırım fonlarının da onaylanmasıyla beraber kurumların çok etkin olacağını düşünüyorum. Bu alana yönelmek isteyen kurumların, ellerindeki çok yüklü fonların bir kısmının buraya gelebileceğini düşünüyorum.

O yüzden benim Bitcoin’deki fiyat beklentim önümüzdeki 2 yıl için son derece olumlu.

2024-2025 yılları içerisinde Bitcoin’in, bir önceki zirvenin üstünde seviyelere çıkmasını bekliyorum.

AllianceBernstein | Varlık Yönetim Şirketi: SEC’in 2024 yılının ilk çeyreğinde spot Bitcoin ETF başvurularını kabul etmesini bekliyoruz. 2025 yılına kadar Bitcoin 150 bin dolar seviyesine çıkabilir.

Peter Brandt | TraderSEC’in 2024 yılının ilk çeyreğinde spot Bitcoin ETF başvurularını kabul etmesini bekliyoruz. 2025 yılına kadar Bitcoin 150 bin dolar seviyesine çıkabilir.

☀️
Michael Saylor | MicroStrategy KurucusuBitcoin, önümüzdeki 12 ay içinde her zamankinden daha heyecan verici olacak.

2022’de zor bir yıl geçirdik ama 2023’te coşkuyu tekrar yakaladık ve 2024 harika olacak.

Standard Chartered Bank | Bankacılık ve Finansal HizmetlerBitcoin bu sene sonu 50.000$, 2024 sonu ise 120.000$’a ulaşabilir.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors