Bitcoin (BTC) Nedir?

2008 yılında "Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi" tanımlamasıyla ortaya çıkan Bitcoin (BTC), herhangi bir merkezî otorite tarafından yönetilmeyen, blokzinciri teknolojisi üzerine kurulu olan ve geleneksel para birimlerinden farklı çalışan bir dijital para birimidir. Kriptografik olarak güvence altına alındığı için Bitcoin bir "kriptopara birimi" olarak anılmaktadır.

🔊
Bu yazıda Bitcoin (BTC) Nedir? sorusunun cevabını ve Bitcoin hakkındaki tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Bu Yazıda Okuyacağınız Başlıklar;

  • Bitcoin (BTC) Nedir?
  • Bitcoin'i Kim Oluşturdu?
  • Bitcoin Nasıl Çalışır?
  • Bitcoin Ağının Güvenliği Nasıl Sağlanır?
  • Bitcoin Tarihindeki Önemli Olaylar
  • Bir Bitcoin Nasıl Üretilir?
  • Bitcoin Neden Değerli?
  • Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması (Halving) Nedir?
  • BtcTurk'te Bitcoin Nasıl Alınır?
  • Bitcoin Nasıl Ortaya Çıktı? Bitcoin Teknik Dokümanı
  • Bitcoin'in Sınırlı Arzı
  • Bitcoin Dominansının Önemi
  • Bitcoin Hacminin Önemi
  • Bitcoin'in Piyasa Değeri (Market Cap)
  • Bitcoin'in Asıl Amacı Nedir?
  • Bitcoin Nasıl Saklanır?
  • Bitcoin Logosu Nasıl Ortaya Çıktı?
  • Bitcoin Blokzincirinde Yaşanan Önemli Güncellemeler
  • İlk Bitcoin Transferi
  • BtcTurk Bitcoin Çekme İşlemlerinden Neden Ücret Almıyor?

Bitcoin (BTC) Nedir?

31 Ekim 2008 tarihinde Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişi ya da grubun "Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi" isimli bir teknik doküman (whitepaper) yayınlamasıyla ortaya çıkan Bitcoin, üçüncü parti ödeme sistemlerine, bankalara ve aracı kurumlara güvenme ihtiyacını ortadan kaldırma ilkesiyle doğmuştur.
Günümüzde finansal aracı kurumların güven sağlama rolü, Bitcoin'in altında yatan teknoloji sayesinde iki tarafın birbiriyle doğrudan bağlantı kurmasıyla zorunluluk olmaktan çıkmıştır.

Bitcoin'i Kim Oluşturdu?

Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i oluşturan kişi veya kişilerdir. Satoshi Nakamoto’nun kimliği hala gizemini korumaktadır. Satoshi Nakamoto ismi ilk olarak 31 Ekim 2008 yılında yayınlanan Bitcoin Teknik Dokümanı’nda görülmüştür. Gerçek kimliği, yaşı ve hala hayatta olup olmadığı bilinmeyen Satoshi, üretilen ilk Bitcoin’lerin sahibidir. Aynı zamanda gerçekleştirilen ilk Bitcoin transferini yapan kişidir.

👁️
Bitcoin’in oluşturucusu Satoshi Nakamoto, kimliğini gizleyerek Bitcoin’in herhangi bir sahibi ya da merkezi yönetimi olmayan, bu sayede topluluğa ait bir kriptopara birimi olabilmesini sağlamıştır. Bitcoin, kriptopara ekosistemindeki binlerce kriptopara içerisinde, bu özelliği ile dünya genelinde kabul edilen bir kriptopara olmayı başarmıştır.

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin ile ilgili en önemli kavramlardan biri merkezsizliktir. Bitcoin ağını hiçbir otorite, merkez bankası, devlet başkanı, şirket veya kuruluş kontrol etmemektedir. Günümüz geleneksel finans sisteminde tüm düzen merkezî bir manzara üzerine kuruludur. Ancak Bitcoin'in arkasında yalnızca bir grup gönüllü kod yazarı bulunmaktadır. Tüm işlemler ve transferler, kişiler arasında aracısız olarak gerçekleşir.

BtcTurk CEO'su Özgür Güneri Bitcoin'in Sunduğu Yenilikleri Anlatıyor

Bitcoin'i değerli kılan unsurların başında ise "sınırlı arz" gelir. Geleneksel finansal düzenin baş aktörleri Dolar, Euro, Türk lirası gibi itibari para birimleri sınırsız sayıda basılabilir. Ancak Bitcoin'in üretimi 21 milyon adetle sınırlandırılmıştır. Finans teorilerinin en temel ifadelerinden biri, talep artarken arzın sabit kalması durumunda fiyatın her daim artış göstereceğini söyler. 2008 yılından beri Bitcoin'e talep sürekli artarken arzın sınırlandırılmış olması, bu temel söylemleri doğrular niteliktedir.

Bitcoin Ağının Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Bitcoin blokzinciri merkeziyetsiz bir ağ üzerinde çalışması, Bitcoin’i güvenli yapan unsurlardan biridir. Bir merkeze bağlı olmadığı için herhangi bir otorite tarafından kontrol edilemez ve yönetilemez. Bu sayede Bitcoin bir otorite tarafından gerçekleşebilecek herhangi bir manipülasyona maruz kalmaz.

Blokzincirinde yapılan tüm işlemlerin kaydı Bitcoin kullanıcılarında dağıtık defter modeliyle bulunur. Buna göre, bir kullanıcının bilgisayarı saldırıya uğrasa veya kayıtlara müdahale edilse bile diğer kullanıcıların kayıtlarının bundan etkilenmesi mümkün değildir.

Bitcoin’in temel özelliklerinin yanında, Bitcoin’in güvenli olmasını sağlayan bazı teknik unsurlar vardır. Yapılan tüm işlemler kriptografi ile şifrelenmektedir. Blokzincirine bağlanan tüm veriler blokzinciri üzerinde iz bırakır. Dolayısıyla, yapılan en ufak işlem bile algoritmada değişime neden olur.

Bitcoin Tarihindeki Önemli Olaylar

3 Ocak 2009 - “Genesis Block” olarak adlandırılan Bitcoin’in Başlangıç Bloku, Satoshi Nakamoto tarafından oluşturuldu. Böylelikle Bitcoin’in ilk bloku gerçekleştirildi.

12 Ocak 2009 - Satoshi Nakamoto ve Hal Finney arasında ilk Bitcoin transferi gerçekleşti.

22 Mayıs 2010 - BitcoinTalk forumunda Laszlo Hanyecz isimli kullanıcının 2 pizza için 10.000 Bitcoin ödemesi ilk gerçek Bitcoin alışverişi olarak kabul edildi.
22 Mayıs günü her yıl "Bitcoin Pizza Günü" olarak kutlanmaktadır.

28 Kasım 2012 - 1. Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması gerçekleşti. Bitcoin blok ödülü 50 BTC'den 25 BTC'ye düştü.

1 Temmuz 2013 - Türkiye’yi Bitcoin ile tanıştıran BtcTurk kuruldu ve ilk Bitcoin işlemi yapıldı.

9 Temmuz 2016 - 2. Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması gerçekleşti. Bitcoin blok ödülü 25 BTC'den 12.5 BTC'ye düştü.

11 Mayıs 2020 - 3. Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması gerçekleşti. Bitcoin blok ödülü 12.5 BTC'den 6.25 BTC'ye düştü.

19 Şubat 2021 - Bitcoin’in piyasa değeri 1 trilyon doları aştı.

7 Eylül 2021 - Bitcoin, El Salvador tarafından resmi para birimi olarak kabul edildi. Böylece Bitcoin ilk defa bir ülkenin yasal para birimi haline geldi.

10 Kasım 2021 - Bitcoin (BTC) fiyatı, 69.000$ ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

14 Kasım 2021 - Bitcoin Taproot Güncellemesi'nin 3 aylık uygulama süreci tamamlandı ve Taproot Güncellemesi 709,632. blokta aktifleştirildi.

Bir Bitcoin Nasıl Üretilir?

Blokzinciri teknolojisinde; özel donanım cihazları ile karmaşık matematik problemlerine çözüm bulunmasıyla kriptopara madenciliği gerçekleştirilir. Bitcoin madenciliği; Bitcoin bloklarının, cihazların işlemci gücü kullanılarak doğrulanması ve zincire eklenmesi ve ödül olarak Bitcoin üretilmesi sürecini kapsar. Bitcoin üretimi yapan kişiler, madenci olarak isimlendirilir.

Bitcoin bloğunu ilk doğrulayan madenci, yeni üretilen Bitcoin'leri ve doğrulanan blok içerisindeki işlemlerin işlem ücretlerini almaya hak kazanır.

Bitcoin blokzincirinde gerçekleştirilen tüm işlemler, ilk Bitcoin bloğundan itibaren kayıt altındadır. Yapılan tüm transferler anonimdir ancak tamamen gizli değildir.

Bitcoin Neden Değerli?

🥇
-Bitcoin oluşturulan ilk kriptopara birimidir.
-Bitcoin'in toplam arzı 21 milyon adet ile sınırlıdır.
-Bitcoin blokzinciri merkeziyetsizdir.
-Bitcoin'i geliştiren kişi veya kişiler anonimdir.
-Bitcoin piyasa değeri en yüksek kriptoparadır

Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması (Halving) Nedir?

Başlangıç Bloku, blokzincirinin oluşturulmuş ilk bloku olması sebebiyle önceki blok bilgileri barındırmayan tek bloktur. Başlangıç Blokunda blok ödülü olarak 50 Bitcoin üretilmiştir. Fakat bu ödül, Satoshi Nakamoto tarafından harcanamaz, taşınamaz şekilde üretilmiştir.

Bitcoin blok ödülü, blokzinciri ağında başarıyla işledikleri her blok için kriptopara madencilerine ödül olarak verilen yeni Bitcoin’leri tanımlamak için kullanılır. Başlangıçtaki blok ödülü 28 Kasım 2012’de 25 BTC’ye, 9 Temmuz 2016’da 12,5 BTC’ye ve 11 Mayıs 2020’de gerçekleşen yarılanma ile de 6.25 BTC’ye düşmüştür.

09.06.2022 tarihi itibariyle; 2024 yılında gerçekleşecek Blok Ödülü Yarılanması'na kalan süre

Her 10 dakikada bir gerçekleşen yeni Bitcoin üretiminin, belirli dönemlerde yarı yarıya azalması Halving yani Blok Ödülü Yarılanması olarak tanımlanır. Ödül yarılanması 210.000 blokta bir tekrarlanır ve yaklaşık dört yılda bir gerçekleşir.

BtcTurk'te Bitcoin Nasıl Alınır?

Türkiye’yi Bitcoin ile tanıştıran ve 4.5 milyon kullanıcısıyla Türkiye’nin en büyük Bitcoin ve kriptopara alım satım platformu olan BtcTurk, kullanıcılarına en iyi hizmet verme mottosuyla çalışmaya devam etmektedir ve 2021 yılında dünyanın en çok tercih edilen ve kullanılan kriptopara uygulamaları arasında yer alan tek Türk Bitcoin ve kriptopara alım satım platformu olmuştur.

BtcTurk’te sadece 3 adımda kolayca Bitcoin alabilirsiniz.

  1. Adım: BtcTurk Hesabı Oluşturun

Bitcoin alabilmek için bir BtcTurk hesabına sahip olmalısınız. BtcTurk hesabınız yoksa, BtcTurk ana sayfasında veya BtcTurk mobil uygulamasında (iOS, Android) Yeni Üyelik butonuna tıklayarak kısa sürede BtcTurk'e üye olabilirsiniz.
Geçerli bir BtcTurk hesabınız varsa Üye Girişi butonuna tıklayarak üye girişi yapmalısınız. 2 aşamalı doğrulama kodunu girdikten sonra tüm işlemlerinizi panelden gerçekleştirebilirsiniz.

2. Adım: Para Yatırma

TL Cüzdanı ekranını kullanarak BtcTurk’e Türk lirası yatırabilirsiniz. Türk lirası yatırma seçeneğinde bulunan anlaşmalı bankalar ile 7/24 kolayca Türk lirası yatırabilirsiniz.

3. Adım: Kolayca Bitcoin Alın

Türk lirası yatırma işleminizin gerçekleşmesinin ardından kolayca Bitcoin alabilirsiniz.
Türk lirası bakiyenizle Bitcoin alma işleminizi, Bitcoin almak istediğiniz tutarı yazdıktan sonra Bitcoin Al butonuna basarak gerçekleştirebilirsiniz.

🎉 Tebrikler! Kolayca Bitcoin satın aldınız.

BtcTurk | Kripto'da Bitcoin Nasıl Alınır?


1. Adım: BtcTurk | Kripto’ya Giriş Yapın

BtcTurk | Kripto hesabınıza, “Giriş Yap” butonuna basarak kayıtlı olduğunuz e-posta adresi ve parolayla giriş yapabilirsiniz. BtcTurk | Kripto’ya üye değilseniz, Yeni Üyelik bağlantısına dokunduktan sonra kısa sürede üye olabilirsiniz.
Üye girişinin ardından iki aşamalı doğrulama kodunu girerek BtcTurk | Kripto’ya giriş yapabilirsiniz.

2. Adım: Para Yatırma

Yatır - Çek ekranını kullanarak BtcTurk | Kripto’ya Türk lirası yatırabilirsiniz.
Yatır - Çek ekranında Türk Lirası Yatır seçeneğinin altında anlaşmalı bankalar ile kolayca Türk lirası yatırabilirsiniz.

3. Adım: Kolayca Bitcoin Alın

BtcTurk | Kripto’da Al-Sat ekranında, işlem yapacağınız işlem çiftini seçerek Basit ya da Gelişmiş Al-Sat seçeneklerini kullanarak kolayca alım satım yapabilirsiniz.

Bitcoin Nasıl Ortaya Çıktı? Bitcoin Teknik Dokümanı

Bitcoin, ilk olarak Satoshi Nakamoto rumuzlu kişi ya da kişilerce 31 Ekim 2008'de bir kriptografi mesajlaşma grubuna gönderilen e-posta ile duyuldu. Satoshi Nakamoto, "Bitcoin: Eşlerarası Elektronik Nakit Sistemi" adını verdiği çevrimiçi ödeme yöntemini tanıtmak için hazırladığı dokümanda Bitcoin'den hiç bahsetmedi.

Bitcoin Teknik Dokümanı'nda blokzincirinin teknik detaylarına yer veren Satoshi, herhangi bir merkezi otoriteye güvenmeye gerek kalmadan güvenilir bir çevrimiçi ödeme yöntemi öneriyordu. Bitcoin, hem bu yeni ödeme sisteminin hem de bu sistemin para biriminin adıydı. Her ne kadar dokümanın başlığı Bitcoin ile başlamış olsa da Bitcoin kelimesi dokümanda kullanılmamıştır.

🔊
Bitcoin Teknik Dokümanı'nı Yalın Alpay'ın sesinden Türkçe olarak aşağıdaki bağlantılardan dinleyebilirsiniz.
Spotify
Soundcloud
YouTube

Bitcoin'in Sınırlı Arzı

Bitcoin için dijital altın benzetmesi yapılmasının nedenlerinden biri de her ikisinin kaynaklarının sınırlı olmasıdır. Fakat altın her ne kadar sınırlı bir kaynak olsa da toplam arzın yüzde kaçı çıkartıldı, işlendi ve piyasada dolaşımda ve dolayısıyla geri kalan rezerv miktarı hakkında net bir bilgimiz yok. Buna karşılık Bitcoin ne zaman ne kadar üretilmiş olacak ve hangi yıl toplam kaç tane üretilebilecek biliyoruz. Toplam 21 milyon Bitcoin kazılabilecek ve bu 2140 yılında tamamlanmış olacak.

Bitcoin Dominansının Önemi

Bitcoin, ilk üretimin gerçekleştiği 2009 yılından beri kriptopara piyasasının en büyük aktörü konumundadır. Piyasada çok fazla kriptopara birimi olmasına rağmen hiçbir kriptopara, piyasa hakimiyeti bakımından Bitcoin’in önüne geçmeyi başaramamıştır.

🚶‍♂️
Bitcoin Piyasa Hakimiyeti veya Bitcoin Dominance, Bitcoin'in sahip olduğu piyasa değerinin kriptopara piyasasının genel değerine oranını ifade eden bir veridir.

Bitcoin Hacminin Önemi

Bitcoin işlem hacmi, Bitcoin alım ve satım miktarlarının belirli bir dönem içindeki değerlerin toplamına denir. Bitcoin'de işlem hacmi, belirli bir zaman aralığı içerisinde yatırımcılar tarafından toplamda ne kadar el değiştirdiğini gösterir. Bitcoin işlem hacmi 24 saat, günlük, haftalık, aylık, yıllık veya daha uzun bir süre için hesaplanabilir.

💥
Bitcoin yatırımı yapmak için; Bitcoin işlem hacmini değerlendirmek, potansiyel yatırımcılara fayda sağlayabilir. Geçmiş zamanlarda yatırımcıların Bitcoin'e ne kadar ilgi gösterdiğini anlamak ve kıyaslamak, Bitcoin'in gelecekteki değerini tahmin etmek açısından önemli olabilir.

Bitcoin'in Piyasa Değeri (Market Cap)

Piyasa Değeri (Market Cap), Bitcoin’in değerinin ölçülmesinde kullanılan bir terimdir.
Bitcoin’in piyasa değeri; o anki fiyatı ile dolaşımdaki arzının çarpılmasıyla hesaplanır.

Bitcoin'in Asıl Amacı Nedir?

  • Kullanıcılar yaptıkları finansal işlemlerden ve kendi paralarından sorumlu olmalıdır.
  • Bankalar, şirketler, devlet kurum ve kuruluşları bu finansal işlemlerin aracısı olmaktan çıkartılmalıdır.
  • Değer transferleri yalnızca mesai saatlerinde değil 7/24 olmalıdır.
  • Transfer ücretleri çok daha az olmalıdır.
  • İşlemler anonim ve şeffaf olmalıdır.
  • Kullanıcılar herhangi bir merkezi otoriteden bağımsız şekilde parasını yatırıp çekebilmeli, gönderip alabilmelidir.
  • Toplam arzı sınırlı tutarak enflasyona karşı bir para birimi üretilmelidir.

Bitcoin Nasıl Saklanır?

Bitcoin, Bitcoin blokzincirinde üretilir ve blokzincirinde saklanır. Kullanıcılar Bitcoin’i değil, Bitcoin sahipliğini transfer ederler. Bitcoin blokzincirinde ise Bitcoin’in sahiplik değişiklikleri kayıt altına alınır. Yani Bitcoin, blokzincirinde saklanır ancak Bitcoin’in sahipliğini transfer etmek için kullanılan özel anahtarlar, Bitcoin cüzdanı olarak adlandırılan yazılımlarda saklanır.

Bitcoin Logosu Nasıl Ortaya Çıktı?

Bugün dünyanın her yerinde sıklıkla karşılaşılan Bitcoin logosu, birçok farklı öneri ve geliştirme sonucu gördüğümüz son halini almıştır.
Bitcoin logosu ilk oluşturulduğundan bu yana yıllar içinde pek çok değişime uğradı. Satoshi Nakamoto tarafından başlayan bu süreç Bitboy takma isimli bir kullanıcının geliştirme önerisiyle son bulmuştur ve günümüzde kullanılan haline getirilmiştir.

Geçmişten günümüze Bitcoin logosunun değişimi

Bitcoin Blokzinciri'nde Yaşanan Önemli Güncellemeler

Bitcoin blokzincirinde uygulanan en önemli güncellemelerden biri olan Bitcoin Segwit güncellemesi, ilk olarak 21 Aralık 2015’te yayınlandı.Bu geliştirme önerisi uzun bir süre yeterli işlemci gücü desteğini alamadı. 12 Mart 2017’de yayınlanan öneri, Segwit güncellemesinin aktivasyonunu zorunlu hale getirecek süreci başlattı. 23 Ağustos 2017’de yumuşak çatallanma olarak yayınlanan Segwit güncellemesi hayata geçti.

Bitcoin blokzincirinde 2021 yılında hayata geçen Taproot güncellemesi, ilk olarak Bitcoin Core geliştirici ekibinden Greg Maxwell tarafından Ocak 2018’de sunuldu.

Taproot’un Bitcoin blokzincirinde kullanılabilmesi için Hızlı Deneme olarak isimlendirilen 3 aylık onay süreci 1 Mayıs 2021'de başladı. 3 aylık sürecin sonunda, 3 ay uygulama süreci 14 Kasım 2021'de tamamlandı ve Bitcoin Taproot güncellemesi, 709.632. blokta aktifleştirildi.

📑
Bitcoin blokzinciri, bağımsız geliştiricilerin katkıları ile geliştirilmeye devam ediyor. Tamamen merkeziyetsiz olarak yönetilen ağ, herkesin katılımına ve geliştirme önerilerine açık. Üstelik ağın gelişimine katkı sağlayan gönüllü geliştiriciler, Brink ve benzeri kar amacı gütmeyen organizasyonlar tarafından destekleniyor. Yazılım geliştiricileri, Bitcoin ağının ölçeklenebilirliğini ve verimliliğini artırmak için geliştirme önerileri sunmaya devam ediyor.

İlk Bitcoin Transferi

Bitcoin ile gerçekleştirilen ilk transfer 12 Ocak 2009 tarihinde yapılmıştır. Bu transfer Satoshi Nakamoto ve Hal Finney arasında gerçekleşmiştir.
Satoshi Nakamoto, Bitcoin blokzincirinin 170. bloğunda, 12cbQLTFMXRnSzktFkuoG3eHoMeFtpTu3S adresinden, Hal Finney’in olduğu bilinen 1Q2TWHE3GMdB6BZKafqwxXtWAWgFt5Jvm3 adresine 10 Bitcoin göndermiştir.

Satoshi Nakamoto'nun cüzdanında bulunan toplam 50 Bitcoin'in 10'u Hal Finney'in cüzdanına teslim edilirken, işlem ücreti ödenmeyen transferden kalan 40 Bitcoin'in sahipliği, Nakamoto'nun cüzdanındaki başka bir adrese devredilmiştir.

Bu ilk işlem, bugüne kadar yapılan tüm Bitcoin işlemlerinde olduğu gibi detayları herkese açık şekilde Bitcoin blokzincirine kayıtlıdır.

🗣️
Satoshi Nakamoto’nun tüm işlem geçmişine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

BtcTurk Bitcoin Çekme İşlemlerinden Neden Ücret Almıyor?

Türkiye'nin ilk Bitcoin alım satım platformu BtcTurk'te, Bitcoin çekme işlemlerinde madencilere ödenen transfer ücreti, BtcTurk tarafından karşılanmaktadır.

Özellikle daha önce Bitcoin transferi yapmamış kullanıcıların Bitcoin çekme deneyimini yaşayabilmesi için BtcTurk, Bitcoin çekme ücretlerini kullancılarına yansıtmamaktadır. BtcTurk hesabınızdan 7/24 Bitcoin çekme talimatı verebilir, işlem ücreti ödemeden Bitcoin çekme deneyimi yaşayabilirsiniz.

BtcTurk CEO'su Özgür Güneri ve BtcTurk kurucusu Kerem Tibuk'un, Kriptometre'nin 5. Sezon 1. Bölümü'nde Bitcoin çekme işlemlerinin neden ücretsiz olduğunu anlattıkları bölümü izleyebilirsiniz.


BtcTurk | Kripto'ya üye olarak Bitcoin ve kriptoparaları kolayca alıp satabilirsiniz.

BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını uygulama marketlerinden indirebilirsiniz.

📲 iOS Appstore
📲 Android Google Play
📲 Huawei AppGallery

BtcTurk Mobil Kolayca Bitcoin Al Sat