Kriptometre 2. Sezon 3. Bölüm

Bitcoin'in Global Ekonomideki Yeri

Kriptometre'nin 2. sezon 3. bölümde konuğumuz BtcTurk Kurucusu Kerem Tibuk.

BtcTurk Kurucusu Kerem Tibuk ve BtcTurk CEO'su Özgür Güneri'nin Bitcoin'in global ekonomik dengelerdeki yerinin ve geleceğini ele aldığı Ebru Baki'nin sunumuyla Kriptometre'yi hemen izleyin.

Ebru Baki & Özgür Güneri & Kerem Tibuk

2020 Mayıs'ında ödül yarılaması 6,25'e düşecek (1:46)

Ekonomi gazetecisi Ebru Baki tarafından yöneltilen "Bitcoin'i fiyat açısından gelecekte nasıl görüyorsunuz ya da diğer para birimleri ile karşılaştırdığımızda nerede görüyorsunuz." sorusuna BtcTurk kurucusu Kerem Tibuk;

"Bitcoin algoritmasını bilmeyenler için tekrar hatırlatalım ama yavaş yavaş herkesin zihnine girdiğini düşünüyorum. Her dört yılda bir ödül yarılanması olur. Bu en son 2016 yılı mayıs ayında olmuştu. Şu an ise 2020 mayıs ayına denk geleceğini tahmin ettiğimiz bir ödül yarılanması oluyor. Sistemde, her 10 dakikada bir 50 Bitcoin üretiliyordu. Daha sonra ilk yarılamada bu oran 25'e düştü. 2016'daki ikinci yaralamada 12,5'a düştü, şimdi 2020 mayısında da bu 6,25'e düşecek." yanıtını verdi.

Madenci Sayısı ve Yatırımcıları Arttıkça Yarılama Oranı Değişecek mi? (2:54)

Bu soruyu Kerem Tibuk;

"10 dakikada bir 6,25 Bitcoin üretilebilecek. Siz ne kadar madencilik yatırımı yaparsanız yapın, madenciler ne kadar çoğalırsa çoğalsın bu limit değişmeyecek. Sisteme daha fazla hash power katıldığında, madenciler sisteme yeni makineler soktuğunda zorluk ayarlanması yapılıyor ve algoritma durumu otomatik bir formatta zorlaştırarak limiti 6,25'e sabitliyor. Bitcoin şu anda 9-10 bin dolar civarında seyrediyor. Yaklaşık olarak 2000 Bitcoin üretildiği düşünüldüğünde, Bitcoin'e günde 20 milyon dolar girmesi lazım ki fiyat sabit kalsın." şeklinde yanıtladı.

Piyasaya Satış Baskıcı Oluyor mu? (3:53)

Kerem Tibuk;

"Her yeni üretilen Bitcoin piyasada satışa çıkarılıyor diye bir durum söz konusu değil, ancak her zaman için piyasaya belirli bir satış baskısı var. Çünkü madenciler Bitcoin üretirken elektrik parası, makine yatırımları ve çalışan maaşları gibi giderler ile karşılaşıyorlar ve bu masrafları genelde Bitcoin dışında dolarla ödemek zorunda kalıyorlar. 2020 mayısında arz yarılanacağı için talep %50 düşse bile fiyat sabit kalacak veya para bu şekilde girmeye devam ederse, aynı oranda fiyatlar yükselecek. İnsan aklı bunu tam olarak algılayamıyor. Çünkü finansal araçlarda belirsizlik çoktur. Bir şirkete yatırım yaptığınızda bir beklentiniz olabilir. Bir tahvil aldığınızda veya vadeli mevduat yaptığınızda belirli beklentileriniz olabilir ama ne olacağını bilemezsiniz. O şirketin başına bir şey gelebilir, ülke krize girebilir, devalüasyon olabilir. Bitcoin'de ise bu bilinirlik, en azından Bitcoin üretim takviminin bilinirliği, yeni bir bakış açısı getirmemizi gerektiriyor. Bu durum da alışkın olduğumuz bir şey değil ama Bitcoin fiyatının belirlenmesinde en büyük güç olduğunu düşünüyorum. Çünkü emtianın aksine miktarı az olan şeye talep artıyor." diyerek açıklamalarını tamamladı.

Bitcoin'in talebi ve adaptasyonu hızla artıyor. (5:25)

BtcTurk CEO'su Özgür Güneri;

"Normalde hem finansal enstrümanlar hem de diğer enstrümanlar için geçerli olan bir şey var; değer arttıkça, üretim ve piyasaya gelmek isteyecek üreticilerin de her zaman çoğaldığını görüyoruz. Örneğin; İstanbul'da emlak fiyatları artıyorsa inşaatlar çoğalıyor. Yeni araç modeli çıktığında, arabaya çok ciddi bir talep varsa araç üretimini artırmak için arz miktarının da artması gerekiyor. Ama belki de uzun yıllardır ilk defa bir finansal enstrümanda bunu yaşıyoruz; Bitcoin'in yayıldığını, adaptasyonunun ve talebinin arttığını gözlemliyoruz. Ama ona rağmen arzında sistematik bir azalma var. Bir coin 2020 yılında 100.000 dolar olduğunda çok kıymetlendi bundan vazgeçelim, geri dönelim diyebilecek bir sistem olmayacak." diyerek Kerem Tibuk'un açıklamalarına katkıda bulundu.

Soru Cevap: "Bitcoin'den Sonra Teknolojisini En Beğendiğiniz Kripto Para Nedir?" (6:30)

Kerem Tibuk:

"Böyle bir Kripto para birimi bulunmuyor. Sahibinin olmaması ve kurucusunun bile kim olduğunun bilinmemesi gibi durumlar, Bitcoin'i çok daha anlamlı hale getiriyor. Bu tarihte bir kere yapılabilecek bir şey. Tabii ki teknik altyapısı da önemli ama Bitcoin'in değerinin sadece teknolojisinden geldiğini düşünmüyorum. Teknoloji ile başka bir Kripto paranın da Bitcoin'in önüne geçebileceğini düşünmüyorum."

"Bitcoin dolar ve altının yerini alacak" (16:55)

"Bitcoin'in geleceğin finans sisteminde kullanımı ve talebi hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna BtcTurk Kurucusu Kerem Tibuk;

"Bitcoin potansiyelini gerçekleştirirse, global ve dominant bir rezerv para haline gelirse, bugünkü doların yerini alır ya da daha ileri giderek altının yerini alırsa, Bitcoin'in fiyatı sonsuz demektir. Örneğin; gelecekteki 50 milyon doların satın alma gücü, bugünkü 100.000 dolarsa, 20 sene sonra bir Bitcoin 50 milyon dolar olacak demek çok bir şey ifade etmez. Bitcoin bunun yerini alıyorsa diğer paralardan vazgeçiliyor demektir. Bu, esasında sıfır toplamlı bir oyun ve dünyada yavaş yavaş bütün para birimlerinin yerini alma potansiyeli var, arzusu var ve bu yönde bir gidiş var. VISA ve Troy gibi ödeme araçları, sadece ödeme aracı görevi üstleniyor. Günümüzdeki ödeme araçlarının hiçbiri nihai işlem olarak sonuçlanmıyor. Altı farklı onay aşamasında geçen Bitcoin transferi ise 1 saat içinde tamamlanıyor ve yapılan işlemler geri döndürülemez şekilde gerçekleşiyor. Bu durum, Bitcoin'in gelecekte çok daha pratik bir ödeme aracı olabileceğini de gösteriyor. Bunun da ötesinde, Bitcoin'in rekabet edeceği asıl alanın merkez bankaları olacağını düşünüyorum." cevabını verdi.

"Bitcoin günlük yaşamda yaygın olarak kullanılacak" (23:05)

Kullanım alanları açısından kredi kartlarına alternatif olabilen Bitcoin, bankacılık sistemi içinde de gücüne güç katar mı? sorusuna Özgür Güneri;

"Satoshi Nakamoto'nun güzel bir lafı var; 'Bitcoin ya çok büyük olacak ya da yok olacak'. Biraz önce konuştuğumuz konu da buna işaret ediyor. Bitcoin, arada derede kalarak kendi başına hareket edebilecek bir şey değil. Bazı insanlar inanmayacaklar, onlar farklı bir yoldan gidecekler ve herkes kendi kararının finansal ve diğer açılardan sonuçlarını önümüzdeki dönemde yaşayacak. Burada kilit olan nokta ise bu işi doğru anlayan kişi sayısının ne olduğudur ve bence bu çok kıymetlidir. Bitcoin'i çok yanlış anladıysanız ve çok başka fikirler için kullanmak gibi bir amacınız varsa sistem sizi bir süre sonra terste bırakıyor. Ama siz Bitcoin'in gerçekten dünya üzerinde yeni bir finansal dönüşüm, devrim ve aynı İnternet'in hayatımıza girişi gibi farklı bir patika açtığına inanıyor ve bu yolun dünyayı değiştireceğine inanıyorsanız, en azından varlığınızın bir kısmı ile buna uygun pozisyon almanızın daha doğru olacağını düşünüyorum." cevabını verdi.

Bitcoin madencisi veya Bitcoin yatırımcısı? Hangisi daha mantıklı? (25:25)

Özgür Güneri, açıklamalarının devamında şöyle bir ekleme yapıyor:

"Örneğin, bir madenci 10 milyon dolar yatırım ile Bitcoin madenciliği yapmayı düşünüyor. Bu yatırımcının karşısında iki seçenek var. Bitcoin üretecek ya da bu para ile doğrudan Bitcoin satın alacak. Bu işin gelecekte de sağlıklı bir şekilde çalışacağını, büyüyeceğini ve adaptasyonun yayılacağını düşünerek hareket eden yatırımcının madenciliği tercih etmesi daha doğru bir seçenek olacaktır."

5 yıl sonra 1 Bitcoin almak zorlaşacak (30:13)

Kerem Tibuk:

"Şu an tahmin edilen 15 milyon adet Bitcoin var. Dünya genelinde dolar milyoneri sayısı (en az 1 milyon dolarlık serveti olan insan sayısı) ise 30 milyondan fazladır. Hepsi birer Bitcoin almak isterse alamıyor, sadece yarımşar Bitcoin alabiliyor. Piyasada o kadar az Bitcoin var ki yakında 1 Bitcoin dâhi konuşulmayacak. Bitcoin'in 100 milyonda biri olan Satoshi'ler konuşulacak. Beş altı sene sonra insanlar, bir kişide 1 Bitcoin nasıl olur diye hayret edecekler."

Bitcoin gibi manipüle edilemeyen para birimlerine ihtiyacı duyulacak (36:38)

Kerem Tibuk:

"Paranın manipüle edilmesi; yüksek enflasyon, devalüasyon ve döviz şokları gibi finansal istikrarsızlıklara yol açıyor. Gelişmekte olan ülkeler, manipüle edilemeyen bir para birimine ihtiyaç duyacaklar. Dolarizasyonun zararları, Bitcoin gibi bağımsız para birimlerine olan ilgiyi artıracak."

2021 yılında Bitcoin fiyatı 400.000$ olacak (39:45)

"2021 Kasım veya Aralık ayında, Bitcoin değerinin 400.000 dolar civarı olacağını düşünüyorum."

Kerem Tibuk açıklamalarına devam ediyor;

"Bitcoin altından bile daha fazla bölünebiliyor. 1 Bitcoin almak zorunda değilsiniz, çok daha küçük yatırım tutarında, 10 liralık hatta 1 liralık Bitcoin alabilirsiniz. Bence en azından 10 liralık veya 20 liralık gibi az meblağlarda da olsa alış yapmak gerekiyor. Çünkü, Bitcoin sahibi olmamak büyük bir risk."

Biliyor musunuz?

BtcTurk'e üye olduktan sonra banka hesabınızdan Türk Lirası transfer ederek Bitcoin alım satım işlemlerine hemen başlayabilirsiniz.

BtcTurk Mobil Kolayca Bitcoin Al Sat