NFT Dünyasında Konuşmak: NFT’ler ile Hayatımıza Giren Kavramlar

NFT’ler, kendi türünden başka türdeki herhangi bir jeton ile takası yapılmayan kriptografik dijital varlıklardır. Sağladığı çözümler sayesinde NFT’lerin kullanım alanları günden güne gelişmekte ve kullanıcıların karşısına her gün farklı bir yerde çıkmaktadır. Dijital sanat, müzik, yazılı içerikler ve daha birçok konuda NFT oluşturan sanatçı, içerik üreticileri ve NFT kolleksiyonerleri, sosyal medya mecralarında kendi jargonlarını oluşturmuşlardır. Bu yazıda NFT’ler ile hayatımıza giren bu kavramlar hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ayrıca yeni nesil tasarım ve dijital sanat dünyasından ilgi çekici içerikler hakkındaki Yeni Nesil Tasarım ve Sanat: Cryptoart ve NFT yazısına da yeniden göz gezdirebilirsiniz.

Gözünüze ilk çarpan NFT kavramı hangisi oldu?

NFT’ler ile Hayatımıza Giren Kavramlar

GM (Good Morning – Günaydın)

GM İngilizce “good morning” yani günaydın ifadesinin baş harfleridir. GM, NFT topluluklarında ve sosyal medya hesaplarında, kullanıcıların birbirlerine günaydın mesajı vermek için sıkça kullanıldığı, pozitif bir iletişim kelimesidir.

Buna benzer şekilde iyi geceler anlamında GN (Good Night) yine NFT dünyasında konuşma diline yerleşen kısaltma kavramlardan biri olmuştur.

Noob (Acemi)

Noob, İngilizce’de acemi anlamına gelir. NFT dünyasında topluluğa katılan yeni ve acemi üyeleri ifade eder.

OG (Original Gangster – Orjinal Gangster)

OG, NFT topluluklarındaki kıdemli ve eski üyeleri ifade eden “Original Gangster” kelimelerinin baş harflerinden oluşan, havalı bir kısaltmadır.

WAGMI (We Are All Gonna Make It – Hepimiz Başaracağız)

WAGMI, İngilizce’deki “We Are All Gonna Make It” ifadesinin baş harflerinden oluşan, “hepimiz başaracağız” anlamına gelen bir kısaltmadır. NFT dünyasında WAGMI, başarılı olan veya gelecekte başarılı olacağı düşünülen NFT’lerden bahsedilirken kullanılır.

NGMI (Not Going to Make It – Yapmayacağım)

NGMI, başarılı olmayan veya başarılı olmayacağı düşünülen NFT’lerden bahsedilirken kullanılan ve “Not Going to Make It” baş harflerinden oluşan bir kısaltma kavramdır.

Probably Nothing (Muhtemelen Hiçbir Şey)

Probably nothing, “muhtemelen hiçbir şey” anlamına gelir fakat NFT dünyasında ironi yapılarak “muhtemelen önemli bir şey” anlamında kullanılıır. Probably nothing, NFT dünyasında yaşanan önemli gelişmelere bir yorum, cevap ve hatta başlık olarak yazılan pozitif bir tepki ifadesidir.  

DED

DED, İngilizce’de ölü anlamına gelen “dead” kelimesinden türetilmiştir. NFT dünyasında, bir NFT projesinin istikrarsız veya başarısız bir proje olduğunu ifade etmek için kullanılır. Kısaca “ölü bir NFT projesi” demek istenir.

This is the Way

This is the way, bir kullanıcının kendi NFT projesi veya yaptığı NFT yatırımı ile övündüğü durumlarda söylediği bir ifadedir. Bu jargonu kullanarak kendi NFT projelerine güven duyduklarını belirterek, projelerinin daha popüler olmasını için çabalarlar.

Up Only (Sadece Yukarı)  

Bir NFT fiyatının sadece yükseliş göstermesini arzu eden kullanıcıların söylediği bir kavramdır.

Right Click Save As (Sağ Tıkla Farklı Kaydet)

Bir sanat eserenin NFT’sindeki görseli bilgisayar faresinin sağ tuşuna tıklayıp kaydedilmesini ifade eder. Böylece kullanıcı sanat eserinin görselini elde eder fakat bu yöntem ile sanat eserlerine sahip olamazlar. NFT dünyasında konuşma diline yerleşmiş bu kavram bazı durumları ti’ye almak için kullanılır.

Rugpull

Rugpull, NFT dünyasında karşılaşılan bir sahtekarlık (scam) türüdür. Rugpull, kötü niyetli proje sahiplerinin toplanan fonları alarak projeyi terk etmesini ifade eder.

Fren

NFT dünyasındaki kullanıcıların, aynı fikre sahip oldukları, birbirleri ile vakit geçirmekten keyif aldıkları kullanıcıları belirtmek için Fren terimi kullanılır. Fren, kısaca NFT arkadaşlığı olarak da tanımlanabilir.

McDonalds

McDonalds, yapılan bir yatırımın sonuçlarının kötü olması veya NGMI’nın gerçekleşmesi durumunda kullanıcıların sıkça kullandıkları kavramlardan biridir. McDonalds jargonu “Para kaybettiysen ve yapacak hiçbir şeyin yoksa McDonalds’ta çalışırsın” ironisidir.

Copycat (Taklitçi)

CopyCat yani taklitçi, başkalarının ürettiği popüler NFT’lerin benzerini tasarlayan kişiler için kullanılır. Taklitçiler, bu NFT’leri satarak yüksek kar elde etmek isterler. Ancak son zamanlarda NFT pazaryerleri  taklit edilmiş NFT’leri saptayan, satışını engelleyen algoritmalar kullanmaya başlamıştır.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors