Bitcoin Öncesindeki Bitcoin Tarihi

Bitcoin ve blokzinciri ilk olarak 31 Ekim 2008’de Satoshi Nakamoto tarafından bir e-posta listesinde yayınlandı. Ardından 3 Ocak 2009’da Genesis Block’un oluşturulmasıyla hayata geçti. Elbette bu tarihlerden çok daha önce yapılmış bazı çalışmalar hem Bitcoin’in teknolojisine hem de felsefesine zemin oluşturmuştu. Bazıları Bitcoin white paper’ında referans çalışmalar arasında da yer alan ve Bitcoin’in Bitcoin öncesi tarihini oluşturabilecek nitelikte çalışmaları bu yazıda derledik.

Bitcoin Öncesindeki Bitcoin Tarihini Oluşturan Çalışmalar

1974: Cerf ve Kahn tarafından yazılan “Paket Ağ Erişimli Protokol” isimli makalesi yayınlandı. Bu protokol farklı paket anahtarlamalı ağlarda bulunan kaynakların paylaşımını destekler.

1976: Diffie ve Hellman’ın Kriptografide Yeni Yönler (New Directions in Cryptography) isimli makalesi yayınlandı. Diffie-Hellman isimli anahtar değişimi modelinin anlatıldığı makaleye https://ee.stanford.edu/~hellman/publications/24.pdf bağlantısından ulaşabilirsiniz.

1978: Genel anahtarlı bir kriptografik şifreleme yöntemi olan RSA bulundu. Bu şifreleme yönteminde asal sayılar kullanılmaktadır. RSA, aynı zamanda, genel ve özel anahtarın oluşturulduğu kriptografik şifreleme algoritmasıdır.

1985: Eliptik Eğri Kriptografisi, Eliptic Curve Cryptography (ECC) teorisi ortaya atıldı. Bir açık kriptografik şifreleme yöntemi olan ECC’de şifreleme, bir grafik üzerindeki eliptik eğrilerin matematiksel özelliklerine dayanılarak gerçekleşir.

1988: Kripto Anarşist Manifestosu yayınlandı. Timothy C. May tarafından yazılan manifesto, internet bile henüz yaygınlaşmamışken kriptografinin geleceğine dair fikirler vermektedir. Yazının orijinaline https://groups.csail.mit.edu/mac/classes/6.805/articles/crypto/cypherpunks/may-crypto-manifesto.html bağlantısından ulaşabilirsiniz.

1989: Bir elektronik para şirketi olan DigiCash David Chaum tarafından kuruldu. Kriptografik protokol kullanılan elektronik para şirketinde işlemlerin anonim olması göze çarpan bir özellikti.

1993: Cypherpunk Manifestosu yayınlandı. Eric Hughes tarafından yayınlanan manifesto, mahremiyet ve özgürlük kavramlarını vurguluyor. Cypherpunk Manifestosu’nun orijinaline https://www.activism.net/cypherpunk/manifesto.html bağlantısından ulaşabilirsiniz

1996: Altını dijital para birimi olarak sağlayan E-gold kuruldu. E-gold şirketi, altına fiziksel bir varlık olarak sahip olunmasına gerek kalmadan kullanıcılara altın yatırımı yapabilmelerini sağlamayı amaçlamıştır.

1998: Dağıtık ve anonim olan para sistemi B- Money, Wei Dai tarafından tanıtıldı. Hatta, Satoshi Nakamoto Bitcoin White paperı’nda B-money sistemine de atıfta bulunmuştur.

1999: Bilgisayar destekli menkul kıymet alım satım sistemi’nin (Computer-implemented securities trading system) patenti Keiser ve Burns tarafından alındı.

2001: Dağıtılmış Hash Tablosu (Distributed Hash Tables) sistemi geliştirildi.

2001: Bir eşten eşe (P2P) dosya paylaşım yazılımı olan BitTorrent geliştirilmiştir. BitTorrent, merkezi bir sunucuya ihtiyaç duyulmaksızın farklı bilgisayarlar arasında dosya alışverişi yapılabilmesini sağlamıştır.

2004: Hal Finney tarafından Yeniden Kullanılabilir İş Kanıtı (reusable Proof-of-Work) (RPOW) sistemi geliştirilmiştir.

2008: Bitcoin Teknik Dokümanı Satoshi Nakamoto tarafından yayınlandı. Bitcoin White paper’ının orijinaline https://bitcoin.org/bitcoin.pdf ve Türkçesine https://cdn.btcturk.com/bitcoinTR.pdf bağlantılarından ulaşabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors