Bitcoin Madenciliğinde Yenilenebilir Enerji Kullanımı

Bitcoin’in sınırlı arza sahip, merkeziyetsiz bir değer saklama aracı olması nedeniyle bireysel ve kurumsal kullanımı gün geçtikçe hızla artmaktadır. Buna paralel olarak Bitcoin madencilik faaliyetlerinde de artış yaşanmaktadır. Bireysel madencilerin yanı sıra Bitcoin üretimi için özel tesislerin varlığı, enerji tüketimine yönelik yorumları da birlikte getirmektedir. Bitcoin madenciliğinde harcanan enerji hakkında birçok otorite çoğunlukla ön yargılı olmak üzere farklı yorumlarda bulunmaktadır. Bu yazıda Bitcoin madenciliğinde enerji tüketimi, Bitcoin madenciliğinde temiz enerji kullanımı hakkındaki sorulara yanıtlar bulabilirsiniz.

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin’in üretilmesi madencilik ismi verilen işlem sonucunda gerçekleşir. Bitcoin madenciliği; özel yazılım ve donanımlara sahip cihazların, karmaşık problemleri çözerek Bitcoin transfer işlemlerini onaylaması ve bunun sonucunda yeni üretilen Bitcoin ile ödüllendirilmesidir. Bitcoin madenciliği işlemini gerçekleştiren kişilere ise madenci adı verilmektedir.

Bitcoin madenciliği hakkında daha detaylı bilgilere Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir ve Nasıl Yapılır? yazısından ulaşabilirsiniz.

Bitcoin Madenciliğinde Enerji Tüketimi

Madenciler bireyler olabileceği gibi bu konuda özelleşmiş bazı şirketler de vardır. Bitcoin madenciliği yapan tek bir bilgisayar da oldukça yüksek sayıda sistemden oluşan büyük tesisler de belirli miktarda enerjiye ihtiyaç duyarlar.

Madenciler, blokzincirine kattıkları her yeni blok için Bitcoin ile ödüllendirildiğinden aralarında bir rekabet söz konusudur ve Bitcoin’i ilk üreten madenci olabilmek amacıyla yazılım ve donanımlarını iyileştirmeye çalışırlar. Daha gelişmiş, hızlı ve güçlü sistemlerin kurulması da enerji tüketiminin artmasını beraberinde getirir. Bu enerjinin çevreye bırakmış olduğu karbon ayak izi ise son zamanlarda sıklıkla tartışılan bir konu haline gelmiştir.

Bitcoin Madenciliğinde Yenilenebilir Enerji Kullanımı

Bitcoin madenciliğindeki artan enerji tüketimi tartışmaları, madencileri alternatif üretim yolları aramaya iterek onları daha sürdürülebilir enerji kaynakları kullanmaya teşvik etmektedir. Bazı madencilik şirketleri Kuzey Kutup dairesinde, bazıları ise bir ülke sınırları içinde bulunan aktif veya pasif volkan eteklerinde ve direkt güneş enerjisi kullanılacak şekilde geniş düzlüklerde sistemler kurmuşlardır. Bitcoin üretiminde kullanılacak elektriğin üretimi için hidroelektrik, doğal gaz ve güneş enerjisi gibi enerji türleri kullanılmaya çalışılmaktadır. Bir yanardağın eteğine kurulmuş Bitcoin tesisleri, enerji kaynağı olarak jeotermal enerjiyi kullanmaya çalışmaktadır.

Farklı alanlarda veya sektörlerde olduğu gibi Bitcoin üretiminde de hızla çevre dostu aksiyonlar alınmaya başlanmıştır. Sonuç veren bu aksiyonlar sayesinde günümüzde Bitcoin üretiminde kullanılan enerjinin %50’sinden fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmakta (bknz: Bitcoin Letter to the Environmental Protection Agency) ve hızla bu oran artmaktadır. Bunun yanında, Bitcoin üretiminde kullanılan enerji, altın madenciliği veya bankacılık işlemlerinde harcanan enerji ile karşılaştırıldığında daha düşük seviyede olduğu gözlemlenmektedir.

Birleşik Devletler Çevre Koruma Ajansı’nın (United States Environmental Protection Agency) geçtiğimiz aylarda yayınladığı Bitcoin ve diğer kripto varlık madenciliğine karşı duydukları endişeyi dile getirdikleri bildiriye, Bitcoin’e destek veren, bilim insanları, geliştiriciler, iş insanları, yatırımcılar ve Bitcoin topluğundan bireylerin ortak bir cevabı olmuştur.

Bu cevapların olduğu mektubun orjinalini buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors