2020 Halving’den Bu Yana Neler Yaşandı?

Bitcoin halving, düzenli olarak yaklaşık 4 yılda bir gerçekleşir. Bu nedenle, Bitcoin tarihindeki önemli olaylar anlatılırken, halving tarihlerinin baz alınması ve olayların 4 yıllık bölümlere ayrılması doğaldır.

Bitcoin’in işleyiş yapısı ve güvenliği ilk günkü gibi çalışmaktadır. Bitcoin’in market değeri ve piyasadaki etkisi ise her geçen gün gelişmekte ve değişmektedir. 2020 yılındaki halving’den 2024 yılındaki Bitcoin halving’e kadar yaşanan önemli olaylara ve piyasadaki değişime bir göz atalım.

Global

  • El Salvador, 2021 yılında yürürlüğe giren ‘Bitcoin Legal Tender Law’ yasasıyla birlikte Bitcoin’i ülkenin resmi para birimi olarak tanıdı.
  • Dünya çapında gündem olan Kanada’daki kamyoncuların protestosunu engellemek için kamyoncuların banka hesapları bloke edildi. Kamyoncular, Bitcoin kullanmaya başladı.
  • Çin, kriptopara madenciliğini yasaklayan kararı yürürlüğe koydu. Karar nedeniyle global çapta bir göç yaşandı. Madencilerin büyük bir bölümü ABD’nin güney eyaletlerine taşınırken, bir kısmı da Kazakistan’a göç etti. Bu olay, kriptopara piyasasında Büyük Göç (Great Migration) olarak adlandırıldı.
  • ABD’de kriptoparalar konusundaki regülasyon belirsizliği birçok alanda sıkça gündem oldu. İlk kez ABD’li politikacıların Bitcoin ve kriptoparaları seçim vaatlerinde ön sıralarda kullandığına şahit olduk.
  • 2018 yılından bu yana tüm Macbook’ların içerisinde gizli biçimde konulandırılmış Bitcoin whitepaper dosyasının PDF olarak bulunduğu ortaya çıktı.
  • Ukrayna, resmi bir Bitcoin ve kriptopara cüzdanı açarak yardımları kabul etti.
  • İsviçre’nin Lugano şehri, Bitcoin ve Tether’i resmi olarak tanıdı. Karar sayesinde mal ve hizmet alımı, vergilerin ödenmesi gibi konularda Bitcoin ve Tether’in kullanılması yasal hale geldi.

Şirketler

  • Tesla, ilk kez Bitcoin satın aldı. Şirketin bünyesinde halen Bitcoin bulunuyor.
  • Spot Bitcoin ETF başvuruları, 10 yıllık bir mücadelenin ardından resmi onay aldı. Wall Street olarak adlandırılan dev finans şirketleri arka arkaya Spot Bitcoin ETF ürünlerini halka arz etmeye başladılar.

Blokzinciri

  • Şifreleme ve gizlilik konusunda ek geliştirmeler sunan Taproot güncellemesi, Bitcoin blokzincirine entegre edildi.
  • Ordinals Protocol olarak adlandırılan altyapı sayesinde ilk kez Bitcoin blokzincirinde NFT (non-fungible token) üretildi.

Sosyal Medya

  • Profil fotoğrafında gözlerine laser efekti koyarak Bitcoin destekçisi olduğunu belirten kişilerin sayısı milyonlara ulaştı.
  • Twitter kurucusu Jack Dorsey, Bitcoin odaklı yeni bir şirket kurmak üzere Twitter’dan ayrıldı.
  • Balaji Srinivasan, Bitcoin’in 90 gün içerisinde 1 milyon dolar seviyesine çıkacağına dair 1 milyon dolarlık bir bahis oluşturdu. ABD’deki parasal genişleme ve olası bir banka krizine yönelik yapılan bu tahmin çok konuşuldu. Balaji, iddiayı kaybettiğinde parasal genişlemeye dikkat çekmek istediğini belirtip 1.5 milyon dolarlık bağışta bulunmuştu.
  • FED’in parasal genişlemesiyle alakalı çıkan ‘meme’ ifadesi “Brrr…” kriptopara piyasasında da sıkça kullanıldı. Bitcoin’in halving ile 4 yılda bir %50 oranında parasal sıkılaştırma uygulaması, mevcut finansal politikalara örnek gösterildi.

Piyasa

  • Bitcoin, tarihinin en değerli seviyesine ulaşarak 72.850 dolardan fiyatlandı.

Geçtiğimiz 4 yıllık döneme bakıldığında, Bitcoin ve kriptoparaların ne kadar çok alana etki ettiği net bir şekilde görülmektedir. Bitcoin öncülüğünde oluşan blokzinciri ekosistemi, sadece teknolojik bir altyapı olmanın ötesinde hayatımızın farklı alanlarına sirayet etmektedir. Bir kez daha, Bitcoin’in çalışma prensibinin ve Bitcoin’in sunduğu değer önerilerinin dünyamızda ne denli dinamik bir değişim rüzgarını tetiklediğini görmekteyiz.

2024 Nisan ayındaki Bitcoin halving sonrasında, bir dönemi daha geride bırakıp 2028 yılında gerçekleşmesi beklenen sıradaki Bitcoin halving için sıradaki bloklar sayılmaya devam edilecek.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors