11 Aralık 2017 Pazartesi
http://www.haberhazir.com/ekonomi/btcturkten-bitcoin-alanlara-uyari-51460.html
Türk lirası (TL) tabanlı Bitcoin alım satım platformu BtcTurk’un Genel Müdürü Alphan Göğüş, “Sanal nakit birimi Bitcoin’in alım satımını yaptığını iddia eden fazla sayıda nokta var. Fazlaca takas noktası açıldı. Ancak bunlara dikkat edilmeli. Almadan evvel şirketler ve bunların sistemleri, emniyet prosedürleri iyice araştırılmalı. Kötü niyetli veya emniyet açığı olan kurumlar kullanıcılarına ziyan verebilir.” dedi. Alphan Göğüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, paranın şifreli (kriptografik) olmasının esas gerekçesinin sistemin güvenliğini sağlamaktan kaynaklandığını anlatım ederek, halk otoritelerinin denetim etmediği bir nakit sisteminin yaratılmasının belli başlı emniyet noktalarının oluşturulmasıyla sağlanacağını kaydetti. Bitcoin’i doğuran sürecin, küresel ekonomik krizin yaşandığı 2008 sonrasında insanların var parasal sistemi eleştirisiyle başladığını dile getiren Göğüş, parasını kaybeden vatandaşlarda var finansal sisteme karşı tepki oluştuğunu, kriz sonrası insanların yeni arayışlar içine girdiğini anlattı. Göğüş, kriz nedeniyle insanların var sisteme olan güveninin azaldığını belirterek, “Sonrasında insanlar, ‘kamunun yarattığı paralara güvenmek istemiyorum, kendi işimi kendim halletmek istiyorum’ dedi ve bir yazılım çıkarttı. Bitcoin de bu arayışlar sonrası çıkan ve işlemleri yüzde 100 takip edilebilen bir yazılımdır.” diye konuştu. Bitcoin’in yavaş yavaş büyüyerek 21 milyon adede ulaşacağını belirten Göğüş, “21 milyon adede ulaşınca miktarı sabit kalacak. Bitcoin’in tüm ekonomik sistemi kucakladığında satın alma gücünün artık değişmeyeceği ve öbür paraların Bitcoin’e endeksleneceği de iddia ediliyor.” dedi. Göğüş, Bitcoin sisteminde saniyede gerçekleşen işlem sayısının kısıtlı olduğunu, bu durumun altyapının sınırlı olmasından kaynaklandığını, bu zorluklar ve teknik problemlerin çözülememesi halinde Bitcoin’in bu iddiasının gerçekleşemeyeceğini kaydetti.
“BİTCOİN’İN DEĞERİNİ İKİ FAKTÖR ETKİLİYOR”
Alphan Göğüş, Bitcoin’in değerini etkileyen 2 esas öğe bulunduğunu, bunlardan ilkinin, “toplumun ve devletin bu sanal parayı kabulü ile Bitcoin konusundaki hukuki düzenlemeler”, diğerinin de “paranın teknolojik pozisyonu” olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Son zamanlarda Bitcoin’de yaşanan yüksek dalgalanmaları manipülasyon olarak değerlendirmek yanlış. Eğer Bitcoin diye bir şirket olsaydı, siz bunun yönetiminde olsaydınız ve teknolojisine müdahale şansınız olsaydı bunlara ‘manipülasyon’ diyebilirdik. Böyle bir vaziyet laf konusu değil. Bu dalgalanmaları spekülasyon olarak değerlendirmek daha doğru olur. Bitcoin’in vatan dışından alınıp vatan içine satıldığında ya da vatan içindeki farklı alım satım noktalarında işlem yapıldığında ağırbaşlı bir arbitraj imkanı var. Bunu yapan insanlar var ve bir sakınca yok. Yapabilirler ama vergi kısmında riskler var. Burada mühim olan vergi dairesinin, Bitcoin’in alım satımından kaynaklanan kazançları nasıl değerlendirdiği…”
“BİTCOİN’E YÖNELİK TALEP SON BİR AYDA ÇOK CİDDİ ARTTI”
BtcTurk Genel Müdürü Göğüş, Bitcoin hesaplarında kişi isminin yazmadığını, bir kod bulunduğunu ve bu kodu kullanmak için bir anahtara gereksinim olduğunu, sanal paraların bulunduğu hesabın numarasıyla anahtar eşleştirildiğinde Bitcoin’in devinim ettirilebildiğini, bu anahtar kaybedildiğinde Bitcoin’e ulaşılamadığını anlattı. Bitcoin’in alım satım noktasında bırakılmasının doğru olmadığını vurgulayan Göğüş, “Bitcoin alım satımı yaptığını iddia eden fazla sayıda nokta var. Fazlaca takas noktası açıldı. Ancak bunlara dikkat edilmeli. Almadan evvel şirketler ve bunların sistemleri, emniyet prosedürleri iyice araştırılmalı. Kötü niyetli veya emniyet açığı olan kurumlar kullanıcılarına ziyan verebilir.” dedi. Göğüş, Bitcoin’e yönelik talebin son bir ayda fazla ağırbaşlı arttığını belirterek, “Son bir ayda günlük ortalama 700 Bitcoin’lik bir hacmimiz var. Rakamlarda fazla ağırbaşlı bir artış var. İnsanlar merak ediyor, ‘Bu kadar vakit içerisinde değeri arttı. Ben de istiyorum’ diyor ve alıyorlar.” şeklinde konuştu.
“BUNUNLA İLGİLİ BİR HUKUKİ DÜZENLEME YOK VE KİM BAKACAK BİLMİYORUM”
Alphan Göğüş, Bitcoin alım satımında taraflar arasında bir anlaşmazlık olduğunda, anlaşmazlığın konusuna bakılması gerektiğini, şu ana kadar böyle bir olayla karşılaşmadıklarını anlatım ederek, Kapital Piyasası Kurulu’nun düzenleme yapması için Bitcoin’in kapital piyasası aracı olması gerektiğini ancak böyle bir araç olmadığını vurguladı. Göğüş, “Bitcoin, nakit piyasası aracı da değil. Hatta BDDK, ‘Bitcoin, e-para kanunu çerçevesi değerlendirilemez. Çünkü bu elektronik nakit birimidir’ dedi. Elektronik nakit ile elektronik nakit birimi arasında bir farklılık var. Dolayısıyla BDDK’nın da çalışma alanına girmiyor. Bununla ilgili bir hukuki düzenleme yok ve kim bakacak bilmiyorum.” şeklinde konuştu.
“YATIRIMCININ TÜM BÜTÇESİNİ BİTCOİN’E YATIRMASI SAKINCALI”
BtcTurk Genel Müdürü Göğüş, yatırımcının tüm bütçesini Bitcoin’e yatırmasının sakıncalı olduğunu anlatım ederek, “Kısa yoldan varlıklı olma hevesiyle evini, arabasını satıp ya da tüm yatırım bütçesini birikimini Bitcoin ve benzeri yüksek riskli araçlara yöneltmelerini kimseye tavsiye etmem.” dedi. Göğüş, bu yüzden kendilerinin kuralları fazla misli koyduğunu, bunun kullanıcıda mutsuzluk yaratsa da onların lehine olduğunu söyledi.