Kriptometre Özel: Bitcoin, 2020 ve Ötesi

Kriptometre'nin birinci sezon özel bölümünde, konuklarımızın Bitcoin'in 2020 yılı ve sonrası hakkında görüşlerini izleyebilirsiniz.

(0:17) - Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Faruk Eczacıbaşı geleceği ve dönüşümü nasıl yorumluyor?

Faruk Eczacıbaşı;

"Günümüzde değişimler kırılımlar şeklinde yaşanıyor. O nedenle 20 yıl, hatta 10 yıl sonrasının öngörülemeyeceğine inanıyorum. 12 sene önce finansal dünyanın nasıl şekilleneceğini tahmin edemezdik. Tıpkı sosyal medya ve tıp alanında yaşanan gelişmeler gibi Blockchain'in ve Bitcoin'in de nasıl gelişeceğini tahmin etmek zorlaşıyor. Blockchain'in hiç öngöremeyeceğimiz ve çok önemli gelişmelere gebe olduğunu düşünüyorum."

(2:04) - BKM CEO'su Soner Canko'nun finansal teknolojilerin geleceğine ve Bitcoin'e yaklaşımı nedir?

Soner Canko;

"Bitcoin'in adını ilk defa Ekim 2012'de duydum ve arkasında blockchain teknolojisinin olduğunu öğrendim. Kripto paraların son 10 yıllık macerasına bakınca hayatın her alanında giderek hızlanan değişim, paranın da form değiştirmesine yansıyor. Dolayısıyla gelecekte olabilecekleri tahmin etmek de giderek zorlaşıyor. Kripto paralar, anlamakta ve öğrenmekte temkinli olduğum konulardan biriydi ancak şu an bu konuda kendimi daha iyi hissediyorum. Bitcoin'in gelecekte ödeme sistemlerinin içinde olmaması imkânsız görünüyor. Ödeme sistemlerini oluştururken hayatın akışını sürdürebilmemiz için gereken bir sistematik kurguluyoruz. Bu sistematiğin içerisindeki para biriminin altın, gümüş, nakit, kart veya kripto para olup olmaması çok da önemli değil. Dolayısıyla, alışveriş için kullanılacak malzemenin ne olacağına dünya üzerindeki 7 milyar insan karar verecek. Güven olgusu, günümüzün en büyük sorunları içinde yer alıyor. Güven ortamının bozulmaya başladığı böyle bir ortamda ise kripto paralar bu boşluğu dolduruyor. Ödeme sistemleri tarafında paranın kaynağından ziyade işlemlerin daha güvenli, hızlı ve basit bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlıyoruz. Bu açıdan birçok noktada kripto para ile değerlerimiz örtüşüyor."

(7:23) - BtcTurk Kurucusu Kerem Tibuk'un önümüzdeki yıllar için Bitcoin fiyatı öngörüleri neler?

Kerem Tibuk;

"Başka paraların yerini alacağı için Bitcoin'in fiyatının sonsuz olduğunu düşünüyorum. Dünyada Bitcoin'in hedeflediği yer, toplamı sıfır olan bir oyun ve bir değer olarak Bitcoin bütün para birimlerinin yerini alma potansiyeli taşıyor. Bitcoin baz para olsa dahi blockchain yapısı itibariyle entegre bir ödeme sistemi özelliği de taşıyor. VISA benzeri diğer ödeme araçlarından farklı olarak Bitcoin, altı konfirmasyon işleminin sonrasında ve 1 saat kadar bir süre içinde karşı hesaba aktarılabiliyor. Bu işlem nihai ve geri döndürülemez. Amerika dışındaki diğer ülkeler; nötr, şeffaf ve kuralları belli bir para birimine geçmek istiyor. Kripto paralar bu açıdan merkez bankalarına önemli bir alternatif oluşturuyor."

(13:03) - İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan finansal piyasalarda ne gibi değişimler öngörüyor?

Şant Manukyan;

"Blockchain önemli bir teknoloji olabilir ama Bitcoin'in daha kıymetli ve yüksek potansiyelli bir değer olduğunu düşünüyorum. Bankacılık sistemi kendisini sürekli olarak yeniliyor. Dolayısıyla blok zinciri, sistem içerisinde daha fazla işe yarıyorsa ve maliyet konusunda avantaj sağlıyorsa mevcut sistem bunu kendine adapte edecektir. Devletlerin Bitcoin'e olan yaklaşımları ise bu süreçte büyük önem taşıyacak. Bankacılık sektörü ile merkez bankası arasındaki ilişkinin büyük oranda dijital olduğunu söyleyebiliriz. Bütün sistemi dijitalleştirdiğiniz zaman muhtemelen bazı aktörlerin çok daha ciddi bir rol üstlenmesi söz konusu olacak."

(16:54) - BtcTurk Y. Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek, Bitcoin ile futbolcu transferi yapacak mı?

Adil Gevrek;

"İlk Bitcoin'i BtcTurk'ün Y. Malatyaspor'a sponsor olmasının ardından aldım. Futbolcular da Bitcoin'e oldukça ilgi gösteriyor ve çok sıkı bir şekilde takip ediyorlar. Takımdakilerin hemen hepsi Bitcoin satın aldılar. Malatya'da ciddi bir ilgi var. İş adamlarımız ve ziyaretçilerimiz de yüklü miktarda Bitcoin satın almak istiyor. BtcTurk'ün bir takıma sponsor olması, futbol dünyasındaki diğer tüm takımların da dikkatini çekiyor. Bu yatırımların Türk futboluna önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum."

(18:37) - Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli, medya ve finans sisteminin geleceğini nasıl değerlendiriyor?

Selçuk Tepeli;

"Türev ürünleri modası geçtikten sonra ve farklı isimlerle yeniden adlandırdığımızı düşünüyorum. Son 30-40 yıldır yeni bir şeyler varmış gibi görüyoruz ama bunlar eski bir şeylerin yeni isimlendirilmiş halleri olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla blokchain ve kripto paraların da bu tarz bir yeniden adlandırma ile karşımıza sunulduğu yönünde aklımda soru işaretleri kalıyor." ifadelerinde bulundu. BtcTurk CEO'su Özgür Güneri, Selçuk Tepeli'nin aklına takılan soruları şu sözlerle yanıtladı;

Özgür Güneri;

"'Bitcoin para mı, emtia mı, yoksa dijital bir varlık mı?' üçlemesinden bakacak olursak Bitcoin'de aslında yeni bir şey bulunmuyor. Ancak Bitcoin, ekonomik düzende bulunmayan iki yeniliği beraberinde getiriyor. Mevcut ekonomik yaklaşımları farklı bir şekilde yorumlamak ve güven olgusu, Bitcoin'in bizlere sunduğu başlıca yenilikler içinde yer alıyor. Bitcoin'de merkeziyetçi bir yaklaşım görülmüyor ve bütün süreç; matematik, kodlama ve şifreleme üstüne çalışıyor."

(22:57) - Saran Group Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, spor ve finans sektörlerinin geleceğine nasıl bakıyor?

Sadettin Saran;

"Kalite, şeffaflık ve adaptasyon kadar pazarlamanın da çok önemli olduğuna inanıyorum. İspanya'da, La Liga'da 500 kişilik pazarlama takımları bulunuyor. Türkiye'de, kulüpler birliğinde ise sadece birkaç kişilik bir ekip, pazarlama görevi ile ilgileniyor. Bitcoin'in Yeni Malatyaspor ile yapmış olduğu anlaşmanın pazarlama stratejisi açısından çok doğru bir adım olduğunu düşünüyorum. Aidiyet duygusu açısından spor çok önemli bir mecra ve buna ek olarak e-spor için de sponsor olursanız iyi bir hamle daha yapmış olursunuz diye düşünüyorum. Ayrıca, yapılan tüm işlerde genç nesillere örnek oluşturacak projeler içinde yer almanın önemine inanıyorum."

(26:02) - Ekonomi Gazetecisi Erkan Öz, Bitcoin'de 2019'u nasıl değerlendiriyor, 2020'den neler bekliyor?

Erkan Öz;

"2020 yılında Bitcoin'de ödül yarılanması yaşanacak. Ödül yarılanmasının ardından Bitcoin madencilerinin aldıkları ödül iki kat düşecek. Dört yılda bir olan ödül yarılanması, 28 Kasım 2012 ve Temmuz 2016'da olmak üzere iki kez gerçekleşti. Üçüncü ödül yarılanması ise Mayıs 2020'de olacak. Birinci ve ikinci ödül yarılanmalarında Bitcoin fiyatları ilk olarak yükseliş yapıyor, sonra düşüşe geçiyor, sonra tekrar yükseliyor, tam ödül yarılanması zamanında duruyor ve ardından hızla sıçrayış yapıyor. Üçüncü ödül yarılanması sürecinde ise Bitcoin, türev piyasalarda işlem görmeye başladı. Dolayısıyla 3. ödül yarılanması esnasında yaşanacak fiyat artışları veya düşüşleri çok daha sert bir şekilde oluşabilir."

(32:54) - Model Didem Soydan'ın Bitcoin'e olan ilgisi nereden geliyor, Soydan Bitcoin madenciliği yaptı mı?

Didem Soydan;

"Bitcoin'e yatırım yaptığım ilk sene, piyasaları borsa izler gibi yakından takip ediyordum. İnişleri ve çıkışları yakından inceliyordum. Bir gün New York'tayken yemek masasında Bitcoin'in hızla yükseldiği haberini aldım. Bitcoin hesabımı duyan herkes şaşkınlık içinde şu an zengin oldun kutlamaları yapmaya başladılar. Erken hareket ederek iyi bir getiri elde ettim ve yatırımlarımı sürdürmeye devam ediyorum. Bitcoin'den sonra XRP ve Litecoin gibi alt kripto paralara da yatırım yaptığımı söyleyebilirim. Her şeyi teknoloji üzerinden yapmaya çok hevesliyim. Bunun günlük hayattaki kolaylıklarını da görüyorum."

(39:19) - Ekonomi Gazetecisi Ali Ağaoğlu blokzincirin, Bitcoin'in ve finans sisteminin geleceği için neler öngörüyor?

Ali Ağaoğlu;

"21 milyon sabit Bitcoin önermesi, çatallaşma nedeniyle yeni coin enflasyonuna yol açtı. İlk önermeye ve ana değerlere sadık kalınmadığını düşünüyorum."

Ali Ağaoğlu'nun yorumuna eklemede bulunan BtcTurk CEO'su Özgür Güneri;

"Bitcoin'i bir spor örneği ile açıklamak istiyorum. Bitcoin'i futbol oyunu olarak düşünürsek onun belirli kuralları ve oyun biçimi olduğunu görebiliriz. Birisi çıkıp futbol güzel ama ben daha güzel bir futbol oyunu düşünüyorum dediğinde ve yeni kurallar koyduğunda ortada futbol adında bir oyun kalmıyor. Mesela bu yeni oyunun adı futbol olmuyor, basketbol oluyor. Bazıları eski oyun olan futbolun peşinden gidiyor, bazıları da basketbolu takip ediyor. Günümüzde Bitcoin de tıpkı bunun gibi ilerliyor." yanıtını verdi.


Biliyor musunuz?

BtcTurk'e üye olduktan sonra banka hesabınızdan Türk Lirası transfer ederek Bitcoin alım satım işlemlerine hemen başlayabilirsiniz.

BtcTurk Mobil Kolayca Bitcoin Al Sat