Teknik Analiz Nedir?

Kriptopara, hisse senedi, döviz veya emtia gibi geçmiş fiyat bilgisi bulunan her türlü finansal varlık için kullanılan teknik analiz yöntemleri, geçmiş fiyatlar bilgilerine bakılarak piyasaların gelecekte hangi yönde hareket edeceğini tahmin etmek için kullanılır. Bitcoin ve kriptopara alım satım işlemlerinde de sıklıkla kullanılan teknik analiz, alım satım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla grafiklerdeki tekrar eden değişimlerin tespit edilmesidir. Bu yazıda teknik analiz nedir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Teknik Analiz Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Teknik analiz kavramının temelleri ilk kez 1900’lü yılların başında Charles Dow tarafından atılmıştır. Charles Dow ve Eddie Jones kurdukları şirket ile o dönemde ulaşılması zor olan bilgileri piyasadan topluyor ve bu bilgileri yayınlıyorlardı. Dow teorisinin doğuşunu da beraberinde getiren bu durum, teknik analizin başlangıcı olarak kabul edilir. Dow teorisi piyasada yaşanan hareketleri üç farklı biçimde sınıflandırmıştır. Bu hareketler, günlük hareketler, 2 veya 4 hafta içerisinde yaşanan hareketler ve 4 yıllık hareketlerdir. Belli zaman aralıklarında tekrar eden bazı piyasa hareketlerinin incelenmesi teknik analizin temel ögelerinden birisidir.

Teknik Analiz Nasıl Çalışır?

Teknik analiz yönetmi kullanan yatırımcılar fiyat grafiklerinin kendini tekrar ettiğine veya bu grafiklerin belirli formasyon oluşumlarına uyduğunu düşünür. Kendini tekrar ettiğine veya belirli formasyon oluşumlarına uyduğunu düşünür. Tekrar edildiğine inanılan hareketler izlenerek doğru yatırım noktaları aranmaktadır. Teknik analiz yöntemleri ile yatırımcılar piyasaya hangi noktada girip çıkacaklarını tahmin etmeye çalışırlar.

Teknik analizde geçmiş piyasa performansına odaklanılır. Kriptopara birimlerinin fiyat, hacim ve diğer parametrelerdeki değişimleri, destek ve direnç noktaları gibi ögeler tespit edilerek bazı tahminlerde bulunulur. Bu değişimlere göre bir kripto varlığın gelecekte nasıl seyredeceği öngörülür ve buna göre yatırım yapılması amaçlanır.

Teknik Analiz Yöntemleri

Çeşitli teknik analiz yöntemleri olmakla birlikte; grafik formasyonları, trendler, göstergeler (indikatörler) kullanılan bazı teknik analiz çeşitleridir. Grafik formasyonlarında fiyatların belirli bir şekil doğrultusunda seyretmesi beklenir. Örneğin, üçgen formasyonu yönteminde fiyatlar üçgen şeklini tamamlandıktan sonra bir kırılma yaşanması beklenmektedir.

Üçgen formasyonları ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için “Üçgen Formasyonu Nedir? Nasıl Çalışır?” isimli yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Trendler ise piyasadaki bir hareketin yönünü yansıtmaktadır. Trendler; yükselen, alçalan ve yatay olmak üzere üç sınıfa ayrılır. Yükselen trend bir fiyatın sürekli bir şekilde artacağının beklendiği durumken alçalan trendlerde fiyatın düşmeye devam etmesi beklenir, yatay trendde ise çok fazla yukarı-aşağı hareketlilik beklenmez. Göstergeler, hacim ve fiyat verileri ile hesaplanır. Fiyatın yön değiştireceğine işaret eden noktaları ifade eder.

Teknik Analiz ve Temel Analizin Farkı Nedir?

Teknik analizde bir kriptopara birimine veya diğer bir finansal varlığa ait grafikteki fiyat hareketleri veya hacim değişimleri gibi rakamsal göstergeler baz alınır. Tarihsel verilerden yola çıkarak grafiğin gelecekteki hareketleri hakkında tahminlerde bulunulur. Temel analizde ise yerel ve global finansal koşullar, siyasi faktörler, ilgili kriptoparanın projesindeki gelişmeler gibi makro unsurlar kullanılmaktadır.

Teknik ve temel analizdeki önemli farklardan bir diğeri ise temel analiz, orta ve uzun vadeli kararlar vermek isteyen yatırımcılar tarafından kullanılırken; teknik analiz daha kısa vadeli kararlar vermeyi amaçlayan yatırımcılar tarafından kullanılır.

Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını hatırlatırız.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors