Stake Etmek (Staking) Nedir? Ne İşe Yarar?

Staking, Türkçe’de kilitlemek anlamına gelen finansal bir terimdir. Kriptopara piyasasında stake etme kavramı, bir kriptopara birimini belirli bir zaman aralığında kriptopara cüzdanlarında kilitli tutmayı ifade etmektedir. Stake etme yöntemi ile kullanıcılar bazı ödüller kazanabilmektedir.

📫
Bu yazıda stake etmek nedir ve staking ne işe yarar sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

Bu Yazıda Okuyacağınız Başlıklar;

  • Stake Etmek (Staking) Nedir?
  • Madencilik ve Staking Arasındaki Farklar
  • Staking Ne İşe Yarar?
  • Proof of Stake (Hisse Kanıtı) Nedir?
  • Geçici Kayıp (Impermanent Loss) Nedir?

Stake Etmek (Staking) Nedir?

Staking, bir kriptopara birimini bir süre boyunca harcamadan, transfer etmeden veya başka işlemler için kullanmadan kriptopara cüzdanlarında tutmayı ifade etmektedir. Bu süreç boyunca kriptopara birimini cüzdanlarında saklayan kullanıcılar, kriptoparayı tutmanın karşılığında belirlenmiş ödülleri kazanırlar. Staking ödülleri, her blokzinciri ağında farklı olarak hesaplanabilmektedir. Staking ödüllerinde; doğrulayıcıların kripto varlıklarını stake ettiği adet, ağda stake edilen kriptopara birimi miktarı gibi faktörler belirleyici olmaktadır.

Madencilik ve Staking Arasındaki Farklar

  • Madencilik sisteminde; madenciler, Proof of Work (İş Kanıtı) mekanizması ile kriptopara üretirler.  Staking sisteminde; doğrulayıcılar, Proof of Stake (Hisse Kanıtı) mekanizması ile kriptopara üretirler.
  • Madenciler, blokzincirinde bulunan blokları doğrulamak için özel donanım cihazları ile karmaşık matematik problemlerini çözmeye çalışırlar. Doğrulayıcılar, staking ile kripto varlıklarını ağdaki düğümlere kilitler ve sistemde blokları doğrulamaya hak kazanırlar
  • Madencilerin doğruladığı bloklar blokzincirine eklenir ve madenciler bunun karşılığında blok ödülü olarak kriptopara kazanırlar. Doğrulayıcıların doğruladıkları bloklar blokzincirine eklenir ve doğrulayıcılar işlem ücretlerini alarak kriptopara kazanırlar.
  • Madencilerin doğruladıkları blok miktarı, hesaplama gücüne bağlıdır. Kullanıcıların doğruladıkları blok miktarı, düğümlere kilitledikleri kripto varlıkların miktarına bağlıdır.
  • Madencilik, yüksek performans gerektiren donanım cihazları ile gerçekleştirilir. Staking için yüksek performans gösteren donanım cihazları gerekmemektedir.

Staking Ne İşe Yarar?

Staking, madencilik ile harcanan işlem gücüne karşı çözüm üretilme amacıyla geliştirilmiştir. Staking kavramı, Bitcoin’in Proof of Work (İş Kanıtı) protokolüne alternatif olarak ortaya çıkan Proof of Stake protokolü ile kriptopara piyasasına girmiştir. Proof of Stake protokolü, Bitcoin madenciliği için gerekli olan yüksek enerji tüketimi gibi sorunları ortadan kaldırmaya odaklanmıştır. Staking ile bir kriptopara biriminin dolaşımda olan miktarı belirli bir ölçüde sınırlandırılır. Bu durum arz talep dengesini oluşturarak kriptopara biriminin değerini yükseltebilmektedrir.

Proof of Stake (Hisse Kanıtı) Nedir?

Bitcoin'in Proof of Work (İş Kanıtı) protokolüne bir alternatif olarak ortaya çıkan Proof of Stake (PoS - Hisse Kanıtı), hesaplama gücüne dayanan bir sistem yerine dijital varlık sahipliğini dikkate alan bir protokoldür.

Hisse Kanıtı protokolünde, işlem doğrulayabilmek ve gelirden pay almak isteyen kullanıcılar, kriptopara varlıklarını, doğrulama için kullanılmak üzere kilitlemeleri gerekir. Staking olarak adlandılan bu kilitleme işleminde, cüzdanda, bu işlem için kullanılmak istenen tutar, kilidi kaldırılana kadar cüzdandan çekilemez ve kullanıcının hissesi olarak ağda işaretlenir.

Proof of Stake hakkında daha detaylı bilgilere Proof of Stake (Hisse Kanıtı) Nedir? Nasıl Çalışır? içeriğinden ulaşabilirsiniz.

Imparmanent Loss (Geçici Kayıp) Nedir?

Geçici kayıp, bir kriptoparanın havuza yatırıldığı andaki fiyatın ve kriptoparanın güncel fiyatı ile arasındaki farkı ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Fiyat farkındaki değişimin geçici kayıp olarak adlandırılmasının fiyatın düşmesi veya artması ile ilgili bir bağlantısı bulunmamaktadır. Buna göre, fiyat düşse de yükselse de geçici kayıp yaşanması durumu mevcuttur. Geçici kaybın büyüklüğünü belirleyen unsur fiyatın ne kadar değiştiği ile alakalıdır.

Geçici kayıplara, geçici denmesinin nedeni, kriptoparanın likidite havuzuna yatırıldığı andaki fiyata geri dönmesi yaşanan kaybı engeller. Kriptoparanın fiyatı eski haline döndüğünde havuzdan çıkılması kayba neden olmaz. Ancak, aynı fiyattan değil de daha az veya yüksek bir fiyatta havuzdan çıkıldığı durumda geçici kayıp, kalıcı kayba dönüşmektedir.

BtcTurk Mobil Kolayca Bitcoin Al Sat