Stablecoin Nedir?

Stablecoin yani stabil kriptopara bir kriptopara olmasına rağmen prensip olarak Bitcoin ve diğer kriptoparalardan ayrılır. İtibari para kullanımına göre birçok yönden kolaylık sağlarlar. 7/24 transfer edilebilmesi ve fiyatının stabil olması nedeniyle uluslarası transferler için hızlı ve daha düşük maliyetli bir çözüm olarak kullanılan stablecoin nedir, çeşitleri ve kullanım alanları nelerdir sorularına bu yazıda yanıt bulabilirsiniz.

Stablecoin Nedir?

Stabil kriptoparalar itibari para birimlerine, altın gibi değerli madenlere, diğer kriptoparalardan birinin fiyatına endekslenmiş, fiyatı dalgalanma risklerinden uzaklaştırılmış kriptoparalardır. Kriptopara birimi olsalar da hem çıkış noktası hem de kullanım alanı olarak Bitcoin ve diğer alternatif kriptoparalardan ayrılırlar.

Stablecoin Ne İşe Yarar?

Stabil kriptoparaların 7/24 transferlerde kullanılması, stabil olması, uluslarası transferler için hızlı ve daha düşük maliyetli olmasının yanı sıra kriptografik olmalarından dolayı birçok yenilikçi çözümde kullanılabilir ve örneğin kolaylıkla sadakat programlarına entegre edilebilirler.

Stablecoin Türleri Nelerdir?

Bitcoin ve kriptopara alım satım platformlarında en popüler ve yaygın stablecoin Amerikan dolarına endeksli olanlardır. Bunda yaygınlığının dışında Bitcoin ve diğer kriptoparaların Amerikan doları cinsinden fiyatlanmasının da etkisi vardır. 1 Amerikan dolarına eşit olarak kullanılan stabil kriptoparalardan en bilinen ve yüksek hacimde kullanılanları Tether (USDT), USD Coin (USDC), True USD (TUSD) ve Paxos Standard (PAX) dır.

Stabil kriptoparaların yaratıcısı olan şirketler piyasaya sürdükleri miktarın karşılığı kadar itibari parayı banka hesaplarında rezerv olarak saklamaktadır. Stabil kriptopara kullanıcıları için şeffaflık ve güven en önemli kriterler arasında yer alır. Bu nedenle, stabil kriptopara şirketleri piyasada dolaşan miktar ile banka hesaplarında rezerve edilen tutarın denkliğini ispatlayan şeffaflık raporu yayınlamaktadır.

Diğer kriptoparalara endeksli stabil kriptoparalar ilgili şirket ve ekipler tarafından desteklenir. Bazı itibari para birimleri de Amerikan dolarına karşı volatil olabileceği için daha katmanlı teminat verebilmek için oluşturulmuşlardır. Buna bir örnek Ethereum tarafından desteklenen MakerDAO’nun DAI stabil kriptoparası Amerikan doları karşısında sabitlenmiştir fakat buna karşılık olarak kripto varlıklardan oluşan bir sepet rezerv barındırırlar.

Bunların yanı sıra bazı kriptopara alım satım platformlarının kendi çıkardıkları stabil kriptoparalar da vardır.  DAI dışında bu şekilde bir rezerv yöntemi kullanan diğer stabil kriptoparalar için Synthetix (sUSD) ve Reserve tokens (RSV) söylenebilir.

Stablecoin Fiyatı: USDT/TRY Fiyatı ile Dolar/Türk Lirası Kuru Neden Aynı Değildir?

İsminde Dolar, Euro veya Yen de olsa stabil kriptoparalar özel şirketler tarafından üretilen ve yönetilen birer kriptoparadır. Fiyatları, piyasa şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bitcoin ve diğer kriptoparaların dalgalı (volatil) hareketlerine karşı bir denge unsuru olmak için ortaya çıkan ve genelde itibari para birimlerine endeksli olan stabil kriptoparalar, itibari paraların hantallığını aşmak, nakit parayı dijitalleştirmek için kullanılır.

Stabil kriptoparaların yaygınlaşması ve nakit paranın aksine 7 gün 24 saat hızla transfer edilebilir olması yalnızca kriptopara alım satımında değil stabil kriptoparaları ticaret ve para transferi işlemlerinde de kullanılabilir hale getirmiştir. Buna ek olarak, artık yatırımcılar Bitcoin ve diğer kriptoparalarını itibari (fiat) paraya çevirmek yerine, stabil kriptopara olarak değerlendirmeyi tercih ediyor. Böylelikle hem daha hızlı hareket edebilme hem de yeniden alım satım yapabilme avantajına sahip oluyorlar.

Stabil kriptoparalar, kendi para birimlerine karşı daha düşük fiyat dalgalanmalarına sahip olsalar da yabancı para birimleri ile alınıp satıldıkları platformlarda, özellikle Bitcoin fiyatının ani değiştiği dönemlerde, ilgili döviz kurlarından daha düşük veya daha yüksek fiyatlanabilmektedir.

Kriptoparaların fiyatları, arz ve talebe bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Benzer şekilde, Tether / Türk Lirası veya USD Coin / Türk Lirası fiyatları da bankaların veya döviz bürolarının Amerikan Doları / Türk Lirası kurundan farklı olabilmektedir. Türk Lirası’na talebin arttığı anlarda kullanıcılar ellerindeki Tether veya USD Coin’i daha ucuza satabildikleri gibi, Türk Lirası’nı Tether veya USD Coin’e çevirmek isteyenleri sayısı arttığında, arz yeterli olmazsa, Tether veya USD Coin fiyatı Dolar / Türk Lirası kurundan daha yüksek olabilir. Ancak, piyasadaki arz ve talebin dengeli olduğu dönemlerde, Tether ve USD Coin, USD/TRY kuruna yakın fiyatlanmaktadır.

BtcTurk | Kripto’ya üye olarak BtcTurk | Kripto web sitesi veya mobil uygulaması ile Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) alabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors