Selfish Mining Nedir?

Madencilik, en temel tanımıyla, yeni blokların blokzincirine eklenmesi sonucu madencilerin kriptopara ile ödüllendirildiği sistemi ifade eder. Selfish mining yani bencil madencilik, madencilerin karlarını arttırmak amacıyla oluşturduğu kötü niyetli bir stratejiyi ifade eder. Bencil madenciler, blokzincirine kattıkları blokları gizlerler ve bu gizli dalı çatallanma ile uzatmayı amaçlarlar. Bu yazıda selfish mining (bencil madencilik) nedir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Kriptopara madenciliği hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Kriptopara Madenciliği (Mining) Nedir? yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Selfish Mining (Bencil Madencilik) Nedir?

Bencil madencilik, madencilerin blokzincirine kattıkları blokları gizleyerek kar etmeyi amaçladıkları stratejiyi ifade eder. Bencil madencilik işlemini gerçekleştiren madencilere bencil madenci ismi verilir. Bencil madenciler, dürüst madencilerin yanlış bir blokzinciri üzerinde madencilik işlemi yapmasına neden olarak daha fazla Bitcoin ile ödüllendirilmeyi hedeflerler.

Selfish Mining Nasıl Gerçekleşir?

Selfish mining yapan madenciler blokzincirine kattıkları blokları hemen yayınlamazlar ve bekletirler. Bunun sonucunda, blokzincirinde bir çatallanma meydana gelir. Bu çatallanma diğer madencileri yanıltarak onların yanlış bir blokzinciri üzerinde madencilik yapmasına neden olabilir. Yanlış bir blokzincirinde işlem yapan madenciler enerjilerini ve kaynaklarını boşa harcamış olurlar.

Dürüst madencilerin sahte blokzinciri üzerinde işlem yapması sonucu bencil madencilerin haksız kazanç elde etmesi söz konusudur. Bencil madenciler, gizledikleri blokzinciri ile diğer madencilerin emekleri üzerinden daha fazla Bitcoin kazanmayı amaçlarlar. Bencil madencilikte normal şartlarda madencilik yapılırken harcanacak enerji maliyetleri de azaldığı için bu anlamda da bir kar edilmesi durumu mevcuttur.

Selfish Mining Bitcoin İçin Bir Sorun Mu?

Bencil madencilik, madenciliğin merkezileşmesi riskini beraberinde getirmektedir. Madenciliğin merkezileşmesi Bitcoin’in felsefesine taban tabana zıt bir durum oluşturmaktadır. Bununla birlikte, bencil madenciliğin Bitcoin’i tehdit etmesi durumundan bahsetmek gerçekçi görülmemektedir. Bencil madenciliğe karşı alınabilecek önlemler ve bu konu hakkında bazı teoriler vardır.

Ethan Heilman tarafından 2014’te önerilen Frehness Preferredbu önlemlerden biridir. Freshness Preffered mekanizması bencil madencileri cezalandıran bir savunma mekanizmasıdır. Bencil madenciler tarafından oluşturulan gizlenmiş bloklar engellenir ve bencil madenciler cezalandırılır.

2018 yılında Jake Gober tarafından ortaya atılmış bir diğer teori ise bencil madenciliğin dürüst madencilikten daha karlı olmadığını ortaya koymuştur. Gober’in teorisine göre, bencil madencilik dürüst madencilikten daha karlı olsaydı herkes bencil madencilik yapıyor olurdu ve herkesin bencil madencilik yapıyor olması demek, bencil madencilik grupları arasında bir yarış yaratacağı için karlılığı azaltırdı.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors