Resesyon (Recession) Nedir?

Resesyon, en basit hali ile ekonomik durgunluk olarak tanımlanabilir. Ekonomideki küçülme, duraklama ve hatta gerileme hali olarak da tanımlanabilen resesyon, belirli bir zaman süresince ekonomik faaliyet ve göstergelerin düşüşü şeklinde sonuçlanır. Bununla birlikte bir ekonomide yaşanan her durgunluk resesyon olmayabilir. Bu yazıda resesyon nedir, ekonomiler nasıl resesyona girer, resesyonun nedenleri nelerdir gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Resesyon (Recession) Nedir?

Genel kabul edilen tanımlamaya göre resesyon bir ekonominin, 2 çeyrek üst üste daralması ya da küçülmesi anlamına gelir. Resesyonun tanımlaması için farklı yaklaşımlar olsa da bir ekonominin tam olarak resesyona girdiğini belirtmek için gayrı safi yurt içi hasıla verisine paralel olarak üretim, istihdam, reel gelir, tüketim ve diğer metriklerin de geriliyor olması gerekir. Bu nedenle tek başına gayrı safi yurt içi hasıla verisine bağlı olarak resesyon tanımlaması yapmak doğru olmayabilir.

Ekonomik aktivitede kısa süreli ya da tek çeyreklik görülen düşüşlerin resesyon olarak tanımlanmasının hatalı bir varsayım olduğu görüşleri vardır. Bununla birlikte durgunluk halinin 2 çeyrekten fazla sürmesi durumunda, resesyon bir sonraki aşamaya yani ekonomik krize evirilebileceği de yine bazı uzmanların yaptığı yorumlardandır.

‼️
Önemli Uyarı: Bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir. Finans ve ekonomi
alanında kullanılan kavramlar literatürden derlenmiş ve bu yazıda verilmiştir. Kullanıcılarımızın risk yönetim ilkeleri kapsamında gerekli inceleme ve araştırmayı gerçekleştirerek, kendi risk-getiri seviyelerine uygun şekilde işlem yapmalarını hatırlatırız.

Resesyonun Nedenleri Nelerdir? Ekonomiler Nasıl Resesyona Girer?

Bir ekonomiyi resesyona sokabilecek çeşitli dinamikler bulunur. Bunlar pandemi gibi ekonomik aktiviteyi ani kesintiye sokabilecek Black Swan olayları olabileceği gibi emtia fiyatlarındaki keskin dalgalanmalar, ihracatın azalması, daraltıcı para veya maliye politikaları gibi faktörler de olabilir.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors