Yeni Özgürlük Alanındaki Kripto Varlıklar: Metaverse ve Oyun Kriptoparaları

Metaverse kavramı, bir çok konuda yaşandığı gibi, global ölçekte haber olan gelişmeler ile bilinirliğinde yükseliş yaşayan bir konu oldu. Oysa fikirsel geçmişi, günümüzde aktif kullanılan metaverse’ler ve metaverse coin’leri denilen kriptopara birimleri hiç o kadar yeni değiller.

Metaverse Nedir?

“Ötesi” ve “Evren” kelimelerinin birleşimi ile ortaya çıkan “Metaverse” kavramı, arazilerin, binaların, avatarların, kıyafet ve eşyaların ve hatta isimlerin bile satın alınarak oluşturulan sanal, dijital dünyalardır. Kullanıcılar bu dünyada bulunabilir, dolaşabilir, eşya ve hizmet satın alabilir ve etkinliklere katılarak etkileşim halinde yaşayabilirler.

Kullanıcıların, oyunun kendi senaryosu, araçları ve eşyaları kapsamında sanal dünya oluşturdukları oyunlar uzun yıllardır var. Bu kavram tabanına neredeyse sınırsız ve istenildiği gibi oluşturulup kullanılan avatarlar, eşyalar, isimler, gerçek kişiler tarafından yönetildiği için gerçek etkileşimler metaverse’i oyundan ayıran özellikler arasında.

Oluşturulan bu sanal dünyalarda belki de gerçek ya da gerçek olduğunu sandığımız dünya üzerinde yapılamayan bir çok şeyi yapabilme özgürlüğü, bireylerin gerçek benlikleri ve potansiyellerini ortaya çıkartmasına yardım edecektir. Öte yandan daha da önemlisi, bu teknoloji ve ortamlar kriptoparalar için bir kullanım ve yaygınlaşma alanı yaratmaktadır.

Metaverse Kriptoparası Nedir?

Elbette tüm bu sanal dünyada alış veriş kendi yerel kriptopara birimleri ile gerçekleşiyor. Hatta yaratılan bu sanal dünyaların tüm bileşenleri de yine blokzinciri üzerinde kayıtlı oluyor. Parseller kullanıcılar tarafından satın alındığında sahipliği yine blokizncirine işlenmiş oluyor. Aynı şekilde NFT olarak edinilmiş tüm eşyalar, kullanıcı adları, avataralar da yine sahipliği blokzincirinde kayıtlı halde bulunuyor.

Çıkış noktası olarak sırasına bakıldığında aslında ana projenin bir metaverse ya da oyun olduğu, ilgili kriptoparanın bu metaverse ya da oyun içi ödeme aracı olarak oluşturulduğu görülür. Elbette bahsi geçen metaverse coin’i eğer bir kriptopara alım satım platformunda listeleniyorsa da kullanıcı ve yatırımcılar bu kripto varlığı alıp satabilirler.

Metaverse Kriptoparaları Neden Değer Kazanıyor?

Metaverse ve oyun coin’leri neden yükseliyor diye merak ediyorsanız yine bu alandaki gelişmeleri ortaya koymak güzel bir başlangıç olabilir.Bir ürün ya da varlığın değerinin yükselmesindeki en temel parametre arzına olan talep olabilir. Metaverse yani sanal dünyalar giderek ilgi görüyor hatta facebook gibi dev sosyal medya platformları da artık sosyal medya platformundan bir metaverse’e dönüşme stratejilerini paylaşıyorlar. Bu tür gelişmeler metaverse coin’lerine olan merak ve ilgiyi arttırmış olabilir.

⚠️ Önemli Uyarı: Bu yazı bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım kararları kullanıcıların kendi sorumluluğundadır. Bu yazıda son günlerde konu olarak biliniriği artan metaverse ve metaverse kriptoparalarının tanımları yapılmış ve bilgilendirme amaçlı daha önceki Bilgi Platformu içerikleri paylaşılmıştır.

Metaverse Kriptoparaları Hangileridir?

BtcTurk | Kripto’da listelenen metaverse ve oyun coin’lerinin hangileri olduğunu ve projeleri hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı içerikleri bu başlık altında toplamak faydalı olacaktır.

Decentraland (MANA), 2017’de Ariel Meilich ve Esteban Ordano tarafından Ethereum blokzinciri üzerine kurulmuş, kullanıcıların sanal gerçeklik içerik ve uygulamaları ürettikleri, bu içeriklerden gelir elde edebildikleri bir sanal gerçeklik platformudur. Decentraland platformunun MANA ve LAND olmak üzere iki ayrı jetonu vardır. MANA, ERC-20 standardına sahip bir jetondur ve platformdaki ERC-721 standardına sahip LAND jetonunun yakılması için kullanılır. Decentraland platformu içerik üreticileri ve sanal dünyayı deneyimlemek isteyenler için oluşturulmuştur. Decentraland platformunda oluşturulan Metaverse’te her biri 100 metre kare alan olan bir LAND ile temsil edilen 90.601 parsele ayrılmıştır. Kişiler buradan alan alabilirler ve bu sanal evrende kendi içerik veya uygulamalarını üretebilirler.

Decentraland (MANA) hakkında çok daha ayrıntılı bilgiye Decentraland (MANA) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından erişebilirsiniz.

Axie Infinity (AXS),  2018 yılında Sky Mavis isimli şirket tarafından geliştirilen blokzinciri tabanlı bir savaş oyunudur. Toplam arzı 270 milyon adet ile sınırlandırılmış olan AXS ise, Ethereum blokzinciri üzerinde ERC20 tabanlı kriptopara birimidir.

Axie Infinity (AXS) hakkında çok daha detaylı bilgiye Axie Infinity (AXS) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından ulaşabilirsiniz.

Enjin (ENJ),  2009’da bir oyun topluluğu olarak kurulmuş ve daha sonra 2017’de kullanıcılara, web siteleri, oyun içi ürünler ve bu ürünleri takas edebilecekleri sanal mağazalar sunan sosyal bir oyun platformu olarak Maxim Blagov and Witek Radomski tarafından geliştirilmiştir. Enjin platformunun kriptoparası olan ENJ Haziran 2018’de Ethereum blokzinciri üzerinde ERC20 formatında bir akıllı kontrat olarak geliştirilmiştir. ENJ aracılığıyla, platformda üretilen dijital ürünler alınıp satılabilmektedir.

Enjin (ENJ) hakkında daha detaylı bilgiye Enjin (ENJ) Nedir? Nasıl Çalışır? yazısından erişebilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors