GameFi Nedir?

Oyun sektörü her geçen gün farklı teknolojiler kullanılarak gelişim göstermeye devam etmektedir. Oyun üreticileri de kullanıcılara sunduğu değerler ve çeşitliliklerle, finansal anlamda oyun sektörünün büyümesine yardımcı olmaktadır. Geleneksel oyun sektörü günden güne farklılaşmaktadır. Teknoloji dünyasında yaşanan büyük değişimler oyun sektörünün yapısını da önemli ölçüde etkilemektedir. Özellikle son yıllarda blokzinciri teknolojisinin kullanımının yaygınlaşması ve oyun sektörünün bu teknolojiye entegre olması, geleneksel oyun anlayışının değişim göstermesindeki en büyük etkenlerden birisi olarak dikkat çekmektedir. Blokzinciri ve oyun endüstrisinin birleşimiyle de yeni bir finansal anlayış olan GameFi ortaya çıkmaktadır. Bu yazımızda GameFi nedir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

GameFi Nedir?

Oyun sektörünün blokzincirine entegre olmasıyla birlikte kullanıcıların gelir sağlayabilecekleri yeni iş modelleri ortaya çıkmaya başladı. Blokzinciri tabanlı oyunlar ile kullanıcılar oyun deneyimini yaşarken aynı zamanda gelir elde etmeye çalışmaktadır. Bu durum yeni bir finansal sistem olan GameFi anlayışını ortaya çıkarmıştır. GameFi kavramı; İngilizce’deki Game (Oyun) ve Finance (Finans) kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Oyun sektörünün finansal bir düzen içerisinde olmasını ifade etmektedir. GameFi projeleri blokzinciri üzerinde çalışırlar. Oyun içerisinde yapılan tüm işlemler blokzincirine kaydedilir ve oyuncular sahiplik kavramını elde ederler.

GameFi projeleri içerisinde oyuncular; avatar, jeton, kostüm gibi materyallere sahip olurlar. Bu nesneler oyun içerisinde NFT olarak yer alır. Her projede değişiklik gösteren bu sahiplik materyallerini, oyuncular oyun oynayarak elde edebilir ve kazandıkları nesneleri NFT pazar yerlerinde satışa sunabilir.

GameFi Nasıl Ortaya Çıktı?

GameFi kavramı ortaya çıkmadan önce, pay-to-earn iş modeli ile profesyonel oyuncular oyun oynayarak para kazanabiliyordu. GameFi kavramının yaygınlaşmasıyla oyunlar üzerinden gelir elde etme modelleri çeşitlendi ve sadece oyun oynamanın dışında, oyun içerisinde gerçekleştirilen birçok işlem ile kullanıcılar gelir elde etmeye başladı.

GameFi kavramı ilk defa 10 Eylül 2020 tarihinde ortaya atılmıştır. Bu kavramı ilk dile getiren kişi DeFi sisteminin de kurucusu olan Andre Cronje’dir. Blokzinciri teknolojisinin kullanımının yaygınlaşması ile proje üreticileri, blokzinciri tabanlı oyunlar oluşturmaya başladı. Blokzinciri tabanlı oyunların, kullanıcılar tarafından kısa bir zaman içerisinde benimsenmesi ve popülerleşmesi GameFi kavramının daha fazla ön planda olmasına yol açtı.

GameFi Sistemi Nasıl Çalışır?

GameFi sistemi, oyunların blokzinciri tabanlı olması ve kullanıcılara bir gelir modeli oluşturması mantığı ile işlemektedir. Oyun içinde kazanılan materyallerin gerçek paraya veya kriptopara ile takas edilmesi oyunlara gelir elde etme şansını sağlar. GameFi projelerinde oyun içerisinde kazanılan materyaller değişkenlik gösterebilmektedir. Kostüm, avatar, altın, koin gibi farklı materyaller oyuncular tarafından toplanır. Oyuncular topladıkları bu eşyaları NFT pazar yerlerinde takas edebilir.

GameFi ve P2E Oyun Modeli

Play to earn, oynadıkça kazanma sistemi ile çalışmaktadır. Oyuncular, hobi olarak yaptıkları oyun oynama aktivitesiyle hem eğlenebilmekte hem de bir gelir modeli oluşturabilmektedir. Kullanıcılar, düzenli oyun oynayarak gelir elde edebileceği jetonlar kazanabilmektedir. Proje geliştiricileri de oyunlarını bu iş modeline uygun bir şekilde yayınlanayarak bir pazarlama metodu oluşturmaktadır. Play to earn iş modeli, uzun bir süredir var olmasına rağmen blokzinciri teknolojisinin kullanımının artması ve kriptoparaların yaygınlaşması ile daha fazla uygulanmaya başlanmıştır.

P2E hakkında daha detaylı bilgilere P2E Nedir? Blokzinciri Tabanlı P2E Oyunlar yazısından ulaşabilirsiniz.

Blokzinciri Tabanlı Oyun (Blockchain Game) Nedir?

Blokzinciri tabanlı oyunlarda, kullanıcıların oyun içerisinde yarattıkları ve kazandıkları varlıklar blokzincirinde saklanır. Böylelikle oyuncular, kazandıkları varlıklara gerçekten sahip olurlar. Blokzincirinde yer alan blokların değiştirilemez olması özelliğiyle oyuncuların verilerinin silinmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Blokzinciri tabanlı oyunlar arasında, kullanıcıların sahip oldukları varlıkları taşımaları mümkündür. Blokzinciri, oyuncular arasındaki varlık transferlerini kolaylaştırır ve oyuncuların kazandığı değerleri bloklara kaydeder. Blokzinciri tabanlı oyunlarda, gerçekleşen işlemlerin blokzincirinde denetlenebilir olması sebebiyle hile yapılması olasılığı düşüktür. Aynı zamanda blokzinciri tabanlı oyunlarda P2E iş modeli kullanılarak oyunculara gelir elde etme imkanı sunulmaktadır.

Blokzinciri tabanlı oyunlar hakkında daha detaylı bilgilere Blockchain Tabanlı Oyun Nedir? yazısından ulaşabilirsiniz.

BtcTurk | Kripto’da Yer Alan GameFi Kriptoparaları

ApeCoin (APE)

APE, Yuga Labs’ın Bored Ape Yacht Club projesinden ilham alan, merkezi olmayan bir projedir. Bored Ape Yacht Club, Ethereum blokzinciri üzerinde inşa edilmiş bir NFT koleksiyonudur. APE, APE Vakfı tarafından desteklenmektedir.

Arpa (ARPA)

Arpa, verilerin gizliliğini koruyan bir hesaplama ağı olarak oluşturulmuştur. Arpa ağı, veri kullanımını sahiplikten ayırmayı amaçladığını iddia etmektedir. Arpa ağı ile veri kiralamak mümkündür. Yazılım geliştiricileri Arpa ağı üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar oluşturabilmektedir.

Axie Infinity (AXS)

Blokzincirinin oyun sektöründe kullanıldığı projelerden biri olan Axie Infinity, blokzinciri tabanlı savaş oyundur. Oyuncular, Pokemon benzeri dijital yaratıklar (Axie’ler) sahiplenerek, bu Axie’leri yetiştirebilir, alıp satabilir ve rakipleri ile savaştırabilir. Axie Infinity, Ethereum blokzincirini kullanan, blokzinciri tabanlı bir oyundur. Platformunun ana dijital varlığı AXS Ethereum blokzincirinde oluşturulmuş bir ERC20 akıllı kontrattır. Oyunun temel taşlarından biri olan Axie’ler ise blokzinciri tabanlı oyunlar ve NTF’ler için tercih edilen ERC721 akıllı kontratı olarak oluşturulmuştur.

Decentraland (MANA)

Decentraland sanal dünyasının 3 boyutlu, gezilebilir ve sınırlı alanı LAND olarak adlandırılır. LAND, Ethereum blokzincirinde ERC721 formatında akıllı kontrat olarak üretilmiş benzersiz bir dijital varlıktır (NFT). Tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi, Decentraland dünyası da parsellere ayrılmıştır. Bu parseller, Decentraland’ın dijital varlığı MANA ile satın alınabilir. Kullanıcılar, satın aldıkları alanlarda uygulamalar geliştirebilirler.

Enjin (ENJ)

Enjin, blokzincirini oyun sektörüne taşıyan popüler projelerden biridir. Enjin ağı, blokzinciri tabanlı oyun ürünlerinden oluşan birbirine bağlı bir ekosistemdir. Enjin, kullanıcılara, web siteleri, oyun içi ürünler ve bu ürünleri takas edebilecekleri sanal mağazalar sunan sosyal bir oyun platformudur. Yazılım geliştiriciler, Enjin platformu aracılığıyla oyunlar için üretecekleri ürünleri Ethereum blokzinciri üzerinde dijitalleştirebilir. Platformun dijital varlığı olan ERC20-tabanlı Enjin Coin (ENJ) aracılığıyla, platformda üretilen dijital ürünler alınıp satılabilir.

Gala (GALA)

Gala, oyuncular için çeşitli kategorilerde oyunlar geliştirir. Bu oyunları, Gala’nın web tabanlı oyun platformu üzerinden satın alabilir veya ücretsiz / deneme sürümü versiyonlarına Gala web uygulamasından ulaşabilirsiniz. Oyunlara erişim sağlayabilmek için Gala web uygulamasında ücretsiz bir oyuncu hesabı açabilirsiniz. Oyun içi ürünlere Gala web uygulamasındaki Store (mağaza) bölümünden ulaşabilirsiniz. Oyun içi ürünleri ya da satışa çıkartılan oyun karakterlerini satın alabilmek için Gala web uygulamasında Ethereum cüzdanı kurulumu yapmalı ve hesabınıza GALA ve ETH transfer etmelisiniz.

PlayDapp (PLA)

Dijital varlıkların daha değerli ve herkes için erişilebilir olması hedefiyle geliştirilen PlayDapp, müşteriden müşteriye (C2C) modeli ile çalışan, bir NFT pazar yeri de sağlayan blokzinciri tabanlı oyun platformudur. PLA ise platformdaki işlemler için kullanılmak üzere Ethereum blokzinciri üzerinde oluşturulan yerel jetonudur.

The Sandbox (SAND)

The Sandbox, blokzinciri tabanlı sanal dünya oyun platformudur. Oyunculara, Metaverse olarak adlandırılan sanal gerçeklik destekli oyun dünyasında, sanal yaşam deneyimi oluşturmak, oyun içi ürünler üretmek ve bu ürünlerden gelir elde etme olanağı sunar.

BtcTurk | Kripto ve Oyun & Espor Dünyası

Türkiye’yi Bitcoin ile tanıştıran BtcTurk | Kripto, #YeniNeslinYanındayız mesajı ile oyun sektörüne ve yeni nesil spor olan espora desteğini sürdürmeye devam ediyor.

BtcTurk | Kripto’nun oyun ve espor dünyasında gerçekleştirdiği tüm çalışmalara BtcTurk ve Oyun & Espor Dünyası yazısından ulaşabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors