Cosmos Network (ATOM) Nedir?

Cosmos Network, birbirlerinden bağımsız olarak çalışan blokzincirlerini birbirine bağlayan merkeziyetsiz bir ağdır. Cosmos ağı, blokzincirlerinin birbirleri arasında etkileşime girebildiği, ölçeklenebilir blokzinciri ekosistemidir. Cosmos ağındaki transferler için kullanılan dijital varlığa Atom adı verilmektedir.

Blokzincirleri, kendi kurallarıyla ve dış dünyadan izole olarak çalışmaktadır. Cosmos ağı, blokzincirlerinin birbirleriyle etkileşime girerek, blokzincirleri arasında işlemler yapılabilmesini amaçlamaktadır.

Cosmos ağı, “blokzincirlerinin interneti” (IoB) olarak tanımlanmaktadır.

Blokzincirlerinin birbirleri ile etkileşime girmesi için Cosmos ağının iki bileşeni vardır.

  1. Tendermint Çekirdeği — Blokzinciri geliştirme platformu olarak çalışan açık kaynaklı temel katman. Bir uygulamaya sahip olan herkes, kendi merkezi olmayan / dağıtılmış ağını ve kendi BFT(*) uyumlu konsensus modelini entegre etmek için bu blokzinciri platformunu kullanabilir.
  2. Blokzincirleri Arasında İletişim (IBC) — Bağımsız zincirlerin birbirleri arasında iletişim kurabilmesini sağlayan bağlantı katmanı. Bu katman, ortak bir mimariyi paylaşan ve biriyle bağlantılı ancak bağımsız olarak hareket edebilen alanlar ve bağlantı merkezleri oluşturur.

(*) BFT: Byzantine Fault Tolerance — Bizans Hata Toleransı, ağda gerçekleşen işlemleri doğrulayarak blokzincirine yazan madencilerin bazılarının hata yapması ya da kötü niyetli olması durumunda bile çoğunluk iyi olduğu sürece, blokzincirinin doğru çalışmaya devam edebileceğini varsayan ortak çalışma prensibine verilen isimdir.

Cosmos (ATOM) Nasıl Çalışır?

Cosmos, tüm sistemin uyum içinde çalışması için Cosmos Hub adı verilen koordinasyon ve doğrulama merkezini çalıştırır. Cosmos ağında gerçekleşen Tendermint işlemleri Hisse Kanıtı (PoS) algoritması ile doğrulanır.

Tendermint çekirdeğini kullanan uygulamalar, Cosmos Hub ile Uygulama Blokzinciri Arayüzü (ABCI) aracılığıyla iletişim kurar. Blokzincirleri Arasında İletişim (IBC) protokolü, Cosmos Hub’a bağlı alanları (zones) ve ağ merkezlerini (hubs) birbirine bağlayarak, blokzincirleri arasında transfer işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık eder.

Cosmos (ATOM) Nasıl Saklanır?

Cosmos ağının kriptopara birimi ATOM, destekleyen mobil ve web cüzdanları ile donanım cüzdanlarında saklanabilir.

Eğer Cosmos ağının ana blokzinciri olan Cosmos Hub blokzincirinin tamamını senkronize etmek isterseniz ve ağda doğrulayıcı olmayı düşünüyorsanız, tam düğüm (fullnode) kurulumu yapmanız gerekir. Açık kaynaklı Gaia yazılımı ve tam düğüm kurulumu için detaylı bilgiye Gaia Github sayfasından ulaşabilirsiniz.

Blokzincirinin tamamını senkronize etmeyi istemiyorsanız, mobil cüzdanlarını veya Chrome tabanlı tarayıcılarda tarayıcı eklentisi ile çalışan web cüzdanlarını deneyebilirsiniz. Seçeceğiniz cüzdanın, özel anahtarı ya da 12–24 kelimelik kelime grubunu sizinle paylaştığından emin olmalısınız. ATOM bakiyenizi, sürekli internete bağlı olmayan, taşınabilir ve de güvenli donanım cüzdanlarında da saklayabilirsiniz. Donanım cüzdanlarından ATOM gönderebilmek için cihazı bilgisayarınıza bağlamanız ve cüzdana ait uygulama aracılığıyla işlem yapmanız gerekiyor. Ödeme işlemlerini, cihaz üzerindeki fiziksel butonlar ile şifre girerek yaptığınız için cüzdanınızı güvenle taşıyabilirsiniz. ATOM adresinizi QR kodu olarak yazdırıp kağıt cüzdan olarak kullanabilirsiniz. Kağıt cüzdan kullanırken, özel anahtarınız ile genel anahtarınızı (ATOM adresinizi) aynı yerde saklamamaya özen göstermelisiniz.

Cosmos Network (ATOM) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey: 10 Soruda Cosmos Network (ATOM)

BtcTurk YouTube kanalında yayınlanan, BtcTurk İş Geliştirme Direktörü Salim Karaman’ın sunduğu 10 Soruda Kriptoparalar adlı programın Cosmos Network (ATOM) bölümünü izleyebilirsiniz.

Biliyor musunuz?

BtcTurk | Kripto’ya üye olarak banka hesabınızdan Türk Lirası gönderdikten kısa bir süre sonra BtcTurk | Kripto’da ATOM alabilirsiniz. Dilerseniz, Bitcoin veya Tether (USDT) karşılığında da Cosmos (ATOM) alıp satabilirsiniz.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors