Cardano (ADA) Nedir? Nasıl Çalışır?

Cardano, akıllı kontratlar için açık kaynak kodlu bir blokzinciri platformudur. ADA ise Cardano platformunun, adını 19. yy’da yaşamış matematikçi ve ilk bilgisayar programcısı sayılan Ada Lovelace’ten almış olan kriptopara birimidir. Bu yazıda Cardano (ADA) nedir, Cardano (ADA) nasıl çalışır, Cardano (ADA) nasıl alınır ve ADA/TRY ve ADA/USDT işlem çiftlerinde nasıl işlem yapılır sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

Bu Yazıda Okuyacağınız Başlıklar;

  • Cardano (ADA) Nedir?
  • Cardano (ADA) Ne Zaman Çıktı?
  • Cardano (ADA) Kurucusu Kim?
  • Cardano Foundation Nedir?
  • Cardano (ADA) Nasıl Çalışır?
  • Cardano (ADA) Madenciliği Nasıl Yapılır?
  • Cardano (ADA) Nasıl Saklanır?
  • Cardano (ADA) Nasıl Alıp Satılır?

Cardano (ADA) Nedir?

2015’te geliştirilmeye başlanan Cardano platformu 2017’de Ethereum ve BitShares’in de kurucu ortaklarından olan Charles Hoskinson tarafından hayata geçirilmiştir. Proje, ekosistemin gelişimini yöneten İsviçre merkezli bağımsız kuruluş Cardano Vakfı, tasarlama ve geliştirme aşamasında yer alan IOHK ve ticari boyutunu destekleyen iş kolu EMURGO olmak üzere, bu üç kuruluş tarafından desteklenmektedir.

Cardano’nun geliştiricileri ADA’nın 3. Nesil bir kriptopara birimi olduğunu savunmaktadır ve bilimsel bir felsefeden evrilen ve araştırmaya öncelik tanıyan bir yaklaşımla geliştirilen ilk merkeziyetsiz blokzinciri olma özelliği taşımaktadır. Cardano, Haskell programlama dilinde kodlanmıştır.

Cardano (ADA) Ne Zaman Çıktı?

Cardano (ADA), 2015 yılında geliştirilmeye başlandı ve 2017 yılında yapılan ICO ile piyasaya çıktı.

Cardano (ADA)’nın Kurucusu Kimdir?

Cardano (ADA) projesinin konsepti, Ethereum’un kurucu ortaklarından Charles Hoskinson tarafından oluşturulmuştur.

Cardano Foundation Nedir?

Cardano Vakfı (Cardano Foundation); Cardano’nun gelişimini destekleyen, projeyi denetleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Cardano Vakfı İsviçre merkezlidir. Cardano projesinin geliştirilmesi için Cardano Vakfı, IOHK ve EMURGO gibi organizasyonlarla birlikte çalışmaktadır.

Cardano (ADA) Nasıl Çalışır?

Bitcoin tarafından kullanılan İş Kanıtı sistemine bir alternatif olarak Cardano, Ouroboros Proof of Stake (Hisse Kanıtı) konsensüs mekanizmasını kullanmaktadır.
Hisse Kanıtı’nın işleyişi ile ilgili detaylı bilgi için Proof of Stake (Hisse Kanıtı) Nedir? Nasıl Çalışır? başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

Ouroboros Proof of Stake konsensüs mekanizmasında zaman dilimleri (time slot), devre (epoch) olarak adlandırılan parçalara ayrılır. Her devre, Cardano blokzincirinde blokları yaratmak ve doğrulamakla görevli, seçilmiş bir slot lideri tarafından yönetilir. Bir slot, bir devrede bloklarının % 50 veya daha fazlasının üretmesi şartıyla eğer devresinde bir işlem bloğunu yaratmazsa, sıra bir sonraki slot liderine geçmektedir. Bloklardaki işlemler, slot liderleri tarafından üretilmelerinin ardından paylara bağlı olarak seçilen girdi doğrulayıcıları (input endorser) tarafından onaylanmaktadır. Bir devrede, birden fazla girdi doğrulayıcısı olabilir.

Cardano, yüksek ölçeklenebilirliği ve güvenliği, katmanlı mimari ile sunmaktadır. ADA, platform içinde yerleşim katmanı üzerinde yaşar. Bu katman Bitcoin’e benzer ve işlemlerin kaydını tutar. İkinci katman, akıllı sözleşmelerin ve uygulamaların platformda çalışmasını sağlayan Ethereum’a benzeyen hesaplama katmanıdır. Cardano, birinci ve ikinci katman işlevlerinin yanı sıra işlevsel olmayan gereksinimlere, yani ölçeklenebilirlik, sürdürülebilirlik ve birlikte çalışabilirlik üzerine odaklanmaktadır. Cardano’nun ölçeklenebilirliğinin temeli, yerleşim ve hesaplama katmanının ayrılması ve bunların kanıtlama teknolojisidir.

Cardano (ADA) Madenciliği Nasıl Yapılır?

Cardano (ADA) madenciliği, Bitcoin gibi Proof of Work protokolü ile çalışan ve üretimi için özel donanım cihazlarına ihtiyaç duyulan kriptoparalar gibi gerçekleşmemektedir. Cardano (ADA), Proof of Stake protokolü ile çalışır ve üretimi staking yöntemi ile gerçekleştirilir. Cardano cüzdanlarına yüklenen Cardano (ADA) bakiyeleri ile Cardano (ADA) stake edilmektedir. Stake edilen Cardano (ADA) miktarı kadar belirli bir oranda Cardano (ADA) kazanılmaktadır.

Cardano (ADA) Nasıl Saklanır?

Kriptoparalar masaüstü veya mobil cüzdanlarda ya da donanım cüzdanlarında saklanabilir. Tercih ettiğiniz cüzdan türünün Cardano ağını desteklediğinden emin olun. Bu konuda Cardano’nun kendi web sitesi üzerinden paylaştığı bilgiler daha güvenilir olacaktır.

Cardano (ADA) Nasıl Alıp Satılır?

Türk Lirası, Bitcoin ve Tether ile Cardano (ADA) alıp satmak için BtcTurk | Kripto web sitesi veya BtcTurk | Kripto mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. BtcTurk’e üye değilseniz, web sitemizden veya mobil uygulamamızdan hemen üye olabilir, anlaşmalı 7 banka ile 7/24 havale ile Türk lirası göndererek Cardano (ADA) alabilirsiniz.

Cardano (ADA)’nın Maksimum Arzı Ne Kadar?
Maksimum ADA arzı 45,000,000,000 adet ile sınırlandırılmıştır.

Cardano (ADA)’nın Madenciliği Yapılıyor Mu?
Cardano ağında madencilik yapılmamaktadır ancak kullanıcılar ADA bakiyelerini delege ederek pasif gelir elde edebilmektedir.

Dolaşımdaki Cardano (ADA) Miktarı Nedir?
Dolaşımdaki Cardano (ADA) miktarı 34.240.131.604 adettir. (27 Eylül 2022 itibariyle)

Cardano (ADA) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey: 10 Soruda Cardano (ADA)

BtcTurk YouTube kanalında yayınlanan, BtcTurk İş Geliştirme Direktörü Salim Karaman’ın sunduğu 10 Soruda Kriptoparalar adlı programın Cardano (ADA) bölümünü izleyebilirsiniz.

iOS Appstore
Android Google Play
Huawei AppGallery

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors