Blokzinciri Yeniden Organizasyonu (Blockchain Reorg) Nedir?

Blokzinciri teknolojisi, merkeziyetsiz bir yapıda, güvenli işlemler gerçekleştirmeye olanak tanıyan yenilikçi bir yapı sunar. Merkeziyetsizliğin sağlanması için blokzincirlerin birbirinden bağımsız ve çok sayıda düğüme (node) ihtiyacı vardır. Ancak, büyük çapta merkeziyetsizliğe sahip olan ve dolayısıyla çok sayıda node içeren blokzincirlerde, aynı anda birden fazla blok zincire dahil edilmek istenebilir. Bu durumda blokzincirin yeniden organize olması gerekir. Bu sürece Reorg (Reorganization) adı verilir.

Reorg, blokzincirindeki blokların geçmişinin geçici olarak yeniden düzenlenmesini ifade eder.

Blokzinciri Reorg Nasıl Çalışır?

Blokzincirlere kullanıcılar tarafından gönderilen işlem talebleri düğümler (node) tarafından kontrol edilir. Çok fazla işlem talebi oluştuğunda, her node aynı işlemi incelemez. Bu nedenle, farklı node’lar farklı işlemleri doğrulayarak, doğruluğundan emin oldukları işlemleri bloklara eklerler. Blok kapasitesi dolduğunda, bloğun blokzincirine eklenmesi gerekir. En hızlı onaylanan blok zincire eklenir. Ancak birden fazla blok aynı anda onaylandıysa Reorg gerçekleştirilmesi gerekir.

Örneğin, A ve B node’larının aynı anda 2 güvenilir blok onayladığını varsayalım. İki blok da güvenilir olduğu için bazı node’lar A’nın onayladığı bloğu, bazıları ise B’nin onayladığı bloğu görecekler ve kaydedeceklerdir. Bu durumda, geçici bir süreliğine zincir ikiye bölünmüş olur. Reorg sürecinin başlaması ve tekrardan tek bir zincir akışına dönülmesi için genellikle en uzun zincir yöntemi kullanılır.

En uzun zincir yöntemi, bir sonraki bloğun öncelikle hangi zincire ekleneceğine göre belirlenir. Örneğin, bir sonraki blok ilk önce B node’unun oluşturduğu zincire eklenirse, en uzun zincir o olur. A node’unun oluşturduğu zincirdeki node’lar B node’unun oluşturduğu zinciri kabul etmeye başlarlar. Böylelikle, kısa süreliğine oluşan diğer zincir reddedilir ve tekrar olağan akış devam eder.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors