Bitcoin ve Kriptoparalar ile Hayatımıza Giren 10 Kavram

Bitcoin ve kriptoparalarla birlikte hayatımıza yepyeni finans ve yatırım kavramları girdi. Bu kavramlardan en yaygın 10’unu bu yazıda ve BtcTurk YouTube kanalındaki videoda bulabilirsiniz.

1) Hodl

18 Aralık 2013’te Bitcointalk forumunda GameKyuubi kullanıcısı, gönderisinin başlığında “Tutuyorum” anlamına gelen “I am holding” yerine yanlışlıkla “I AM HODLING” yazdı. “Hodl” kısa süre içinde diğer kullanıcıların dikkatini çekti. Forumda yapılan alıntılar ve bu yazım yanlışının diğer kullanıcılar tarafından da coşkuyla kullanılmasıyla Hodl hem bir terim hem de bir alım-satım stratejisi olarak benimsendi. Bitcoin’i alıp uzun süre saklayan kullanıcılara da “Hodler” deniyor.

2) Blok

Bitcoin blokzincirini oluşturan bloklar ağda gerçekleştirilen transferlere ait işlem ve onay kayıtlarının hem şifrelenmiş hem de açık olarak tutulduğu veri kümeleridir. Her bir blok yaklaşık 1 MB boyutundadır. Bu blokların, hemen önceki blokla şifrelenmiş imzalar yoluyla bir araya gelmesi yani bir zincir yaratması Blokzinciri terimini ortaya çıkarmıştır. 3 Ocak 2009’da Satoshi Nakamoto Blokzincirinin ilk bloğu olan Başlangıç Blokunu oluşturmuştur. Bu başlangıç bloğu Blokzincirini oluşturacak sonraki blokların oluşturulabilmesi için bir sıfır noktası yaratmıştır.

3) Rekt

Rekt, Harap olmak, alt üst olmak anlamına gelen İngilizce “wrecked” kelimesinden türeyen bir terim. Tam da bu anlamda elindeki Bitcoin veya kriptoparaları hatalı alım satım stratejisi ile alt üst olan kullanıcılar “rekt oldum” diyerek durumu ifade ederler.

4) Balina (Whale)

Klasik finans dünyasının da konuşma dilinde kullanılan balina terimi büyük ve etkili bir yatırımcı anlamında kullanılır. Aynı şekilde Bitcoin dünyasında da piyasaya erken giren, cüzdanında 1.000 ve üzeri sayıda Bitcoin’i olan kullanıcılardan bahsederken balina denir. Balinaların alım ve satım işlemleri fiyat trendini bile etkileyecek ölçüdedir. Daha sonraları 1.000’den daha az sayıda Bitcoin sahibi kullanıcılar için “köpekbalığı”, “yunus”, “balık” gibi sınıflandırmalar çıkmıştır ama… Balina gibi havalısı yok!

5) Yarılanma (Halving)

Her 210.000 blok kazıldıktan sonra veya kabaca her dört yılda bir Bitcoin madencilerinin aldığı blok ödülü yarıya iniyor. Bu aynı zamanda dolaşıma giren Bitcoin miktarını da düşürüyor. Yarılanma sayesinde Bitcoin’deki enflasyon da önlenmiş oluyor. En son Bitcoin 2140 yılında çıkartılacak ve bu yarılanma sistemi de o zamana kadar devam edecek. Boğa ve ayı piyasası döngüsünde de etkin rol oynadığı için yarılanma, Bitcoin kullanıcıları tarafından takip edilen, beklenen bir dönemdir.

6) FUD: Fear (Korku), Uncertainty (Belirsizlik), Doubt (Şüphe)

Korku, Belirsizlik ve Şüphe. Bir kriptoparayla ilgili olumsuz haber yaymak, açıklamalarda bulunmak onun piyasasını, değerini düşürmeye etkili oluyor. Bu bilinçli yapılabilir veya çıkan bir haber piyasada korku yaratabilir. Bu belirsizlik ve şüphe sonucu da yatırımcılar kısa veya uzun vadede bu kriptoparayı elinde tutmamak için satabilirler.

7) Sats

Tabiki de 1 tam Bitcoin’iniz olmak zorunda değil. Bu alt birim hayatımıza Bitcoin ile birlikte girdi. 1 Bitcoin = 100.000.000 Satoshi yani Sats dır.

8) Altcoin

Bitcoin oluşturulan ilk kriptopara birimidir. Bitcoin’den sonra geliştirilip, piyasaya çıkartılan tüm diğer kriptoparalara ise Bitcoin’e “alternatif” olduğu anlamında alternatif yani altcoin denir.

9) Shitcoin

Sanırız ne olduğu çok açık. Gerçekten teknolojisi, ekibi, projelerinin bir işe yaramayacağını düşünülen bir kriptopara veya jeton için bu tabir kullanılıyor. Öte yandan birinin bahsettiği kriptoparayı nedensiz şekilde sırf beğenmiyor diye de kullananlar var.

10) Shill

İngilizce, sahte müşteriyle piyasayı kızıştırmak anlamına gelen bir kelimedir. Shill, kriptopara dünyasında da bir çıkar karşılığında bir kriptopara veya jetonu her ortamda konuşmak, abartılı bir tanıtım yaparak piyasayı karıştırmak anlamında kullanılıyor.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors