Bitcoin Kullanıcılarının Konuştuğu Konular

Bitcoin ile birlikte doğal bir şekilde ekonomiden teknolojiye, matematikten felsefeye birçok konu Bitcoin kullanıcılarının gündeminde yer alır. Bu farklı konular Bitcoin ile çeşitli noktalarda kesiştiği gibi Bitcoin kullanıcıları da bu alanlarda farkındalığı olan kişilerden oluşabilir. Bu yazıda Bitcoin kullanıcılarının konuştuğu farklı konular hakkında fikirsel bilgilere ulaşabilirsiz.

Öncelikle: Bitcoin Nedir?

Bitcoin ve blokzinciri, “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” isimli bir teknik doküman (whitepaper) yayınlamasıyla 31 Ekim 2008 tarihinde ortaya çıkmıştır. Satoshi Nakamoto isimli kişi ya da grubun yayınladığı whitepaper; üçüncü parti ödeme sistemlerine, bankalara ve aracı kurumlara güvenme ihtiyacını ortadan kaldıran güvensizlik ilkesiyle doğan Bitcoin blokizncirini anlatır. Yeni bir finansal anlayışı beraberinde getiren Bitcoin’in var olduğu tek alan finans değildir. Bitcoin; ekonomi, paranın tarihi, teknoloji, matematik, felsefe, enerji ve olaslık teoremi gibi çeşitli konularla yakından alakalıdır.

Bitcoin nedir sorusunun yanıtı hakkında daha detaylı bilgilere Bitcoin (BTC) Nedir?içeriğinden ulaşabilirsiniz.

Ekonomi

Bitcoin; merkeziyetsizlik, arz kontrolü, transfer edilebilirlik, dayanıklılık ve taşınabilirlik gibi özellikleri güçlü olması sayesinde klasik ekonomik anlayışı değiştirmiş ve yeni bir değer saklama aracı haline gelmiştir. Bitcoin dijital bir para birimi olmanın yanında blokzinciri teknolojisi kullanılarak geliştirilmiştir. Bu da taşınabilirlik ve güvenlik açısından oldukça önemli avantajlar sağlar.

Paranın Tarihi

Bitcoin ilk kriptopara birimi olarak paranın yaklaşık 3000 yıl öncesine kadar uzanan tarihçesinde önemli bir yere sahiptir. Takas yöntemi ile başlayan alışveriş kavramı önce madeni paralarla yapılmaya başlanmış, daha sonra kağıt paralara geçilmiş ve günümüzde ise dijital bir şekilde gerçekleşmektedir. Kriptopara kavramının öncülüğünü yapan Bitcoin ise paranın tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir ve  madeni paralarla başlayan para konseptinin teknoloji ile birleşince nerelere ulaşabileceğini göstermiştir.

Teknoloji

Bitcoin yalnızca bir diijital para birimi değildir. Blokzinciri üzerine kaydedilir ve bu işlem madencilik ismi verilen süreç ile gerçekleşir. Madencilik işlemi, Bitcoin’in üretilmesi için donanımsal ve yazılımsal olarak teknolojik cihazlara ihtiyaç duyulan süreci ifade etmek için kullanılır. Çeşitli teknolojik gelişmeler Bitcoin’in üretim sürecini de daha etkin ve hızlı bir hale getirmektedir. Buna göre, teknolojide yaşanan birçok yeni gelişmenin Bitcoin üretiminin de daha güvenilir hale getirdiğini söylemek mümkündür.

Matematik

Bitcoin kriptografi ile şifrelenip çeşitli rakam dizilerinin kullanıldığı kodlardan oluşur. Bu matematiksel altyapı, aynı zamanda Bitcoin’in mottosu olup sayıların gücü anlamına gelen “Vires in Numeris” kavramından da anlaşılmaktadır. Bitcoin için güçlü bir altyapı sağlayan matematiksel kodlar Bitcoin için güçlü bir matematiksel altyapı oluşturmaktadır.

Felsefe

Bitcoin özgürlükçü bir felsefeye sahiptir. Buna göre, Bitcoin kullanıcılarının para transfleri yaparken herhangi bir otoriteye bağlı kalma gerekliliğini ortadan kaldırır. Bitcoin işlemleri merkeziyetsiz bir çerçeve etrafında özgürlükçü bir felsefe ile gerçekleşir. Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i 2008 ekonomik krizi sonrası yayınlamasının tesadüf olmadığı düşünülür. Klasik finans anlayışını değiştirmeyi amaçlayan yenilikçi bir yaklaşıma dayanır.

Enerji Tüketimi

Bitcoin üretilirken kullanılan teknolojik aletler belirli bir miktarda enerji tüketmektedir. Bu nedenle, kullanılan enerji miktarını azaltmak amacıyla, farklı alanlarda veya sektörlerde olduğu gibi Bitcoin üretiminde de hızla çevre dostu aksiyonlar alınmaya başlanmıştır. Bitcoin madencilik şirketleri kullandıkları enerji miktarını azaltmak için sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelmiştir. Hidroelektrik, doğal gaz, güneş enerjisi ve jeotermal enerji bu kaynaklardan bazılarıdır. Yenilenebilir enerji kullanımı için alınan aksiyonlar sonuç vermeye başlamıştır. Bu sayede, günümüzde Bitcoin üretiminde kullanılan enerjinin %50’sinden fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmaktadır.

Olasılık Teoremi

Satoshi Nakamoto, Bitcoin teknik dokümanında yer alan “Hesaplamalar” başlığı altındaki formüller için 20. Yüzyılın en büyük matematikçileri arasında sayılan William Feller’in “Olasılık Teorisine Giriş ve Uygulamaları” isimli çalışmasına referans vermiştir. Bu bölümde, geleneksel ödeme sistemlerindeki sorunlar ve eşten eşe ödeme sisteminin algoritmasındaki matematiksel hesaplamaları vardır.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors