Bir Bitcoin Transferinin Anatomisi

12 Ocak 2009 tarihi, Bitcoin’in ortaya çıkışından sonraki en önemli tarihlerden birisidir. 3 Ocak 2009’da Başlangıç Bloku’nun oluşturulmasının ardından gerçekleştirilen ilk Bitcoin transferi bu tarihte yaşanmıştır. Satoshi Nakamoto ve Hal Finney arasında gerçekleşen bu ilk transfer sonucunda, 10 Bitcoin yer değiştirmiştir.
Günümüzde internetsiz bir ortamda bile yapılabilen, eşten eşe gerçekleşen Bitcoin transferi sürecinde ağda birçok adım gerçekleşir. Bir Bitcoin transfer sürecinin nasıl olduğunu, Bitcoin ağının nasıl çalıştığını, Bitcoin transfer sürecinde tam olarak neler gerçekleştiğini ve gönderici ile alıcının bu süreçte neler yaptığına dair sorularının yanıtlarını bu içerikte bulabilirsiniz.

Bitcoin Transferindeki 3 Aşama
-İmzalama
-Yayınlama
-Onaylama

İmzalama Aşaması

Bitcoin transfer süreci, bir tarafın diğer tarafa, yani aslında bir cüzdan adresinden diğerine, transfer etmek istediği miktarı yazması, transferi yapacağı ağı seçmesi ardından çekme isteği göndermesi (withdraw) ile başlar. Bu eylem, imzalama aşamasını başlatır.

Transferi yapan tarafın girdiği bilgiler ile (gönderici cüzdan adresi, alıcı cüzdan adresi, transfer yapılan Bitcoin miktarı) Bitcoin cüzdanı, bu bilgileri içeren bir mesaj oluşturur. Bu mesaj Tx olarak adlandırılır.

Transferi yapan tarafın cüzdanı, bu mesaj için, özel anahtarın da içinde olduğu benzersiz bir dijital imza üretir.

ℹ️
Özel anahtar, cüzdanda yer alan Bitcoin’lerin kullanılabilmesi için ihtiyaç duyulan ve Bitcoin adreslerinin sahipliğini garanti altına alan, uzun bir alfanümerik karakter dizisidir.
Özel anahtar, cüzdan sahipliğini belirtir.
Özel anahtara sahip olan kişi Bitcoin’lerin kontrolünü alır.

Dijital imza, kullanıcıların Bitcoin’lerinin özel anahtarına sahip olduğunu, genel anahtarı kullanarak kanıtlamasının bir yoludur. Dijital imza her transferde farklıdır. Bir kullanıcı, aynı cüzdan adresine aynı miktarda transfer işlemi gerçekleştirse bile farklı bir imza yer alır.

Yayınlama (Broadcasting) Aşaması

Bitcoin transferinin ikinci aşaması yayınlama (broadcasting) aşamasıdır. Kullanıcının transfer mesajının imzalanmasının ardından, kullanıcının cüzdanı bu imzayı bir dosyaya koyar ve yayınlama aşaması başlar.

Bu aşamada, Bitcoin cüzdanı, imzanın koyulduğu dosyayı blokzincirinin bir kopyasını tutan diğer bilgisayarlara yani düğümlere göndermeye başlar.

Bu imza sayesinde; transferi yapan tarafın belirtilen Bitcoin miktarına sahipliği, transfer sonrası o cüzdanda kalacak olan bakiye bilgisi ve transfer isteğinin imzalanmış olduğu, ağdaki düğümlerin görebileceği şekilde yayınlanır.

Düğüm dosyayı alır ve bu dosyayı mempool adı verilen bellek havuzunda tutar. Bu adımdan sonra işlem henüz doğrulanmamış bile olsa blok gezgini kullanarak gözlemlenebilmektedir.

Blok gezgininde bu işlem yayınlama aşamasında; dijital imzası doğrulanmış ama henüz eşitlenmemiş yani alıcı tarafa geçmemiş şekilde işaretli olarak durur. Yapılan transfer işlemi bu aşamada halen iptal edilebilir durumdadır. Kullanıcının gönderdiği Bitcoin, alıcıya teslim edilmemiştir.

Onaylama Aşaması

Bitcoin transferindeki son süreç onaylama aşamasıdır.

Madenciler işlemleri birlikte gruplandırır, yani mempool’da duran bekleyen dosyaları bir araya getirir ve bir işlem bloğu oluşturur. Her bloğa kaç işlem eklenebileceğinin bir sınırı vardır. Madenciler genellikle en yüksek madencilik ücretlerine sahip işlemleri önceliklendirerek seçerler fakat elbette tüm kurallara uygun transferler sırasıyla onaylanır.

Blokların blokzincirine dahil edilmesi için gerçekleşen madencilik rekabeti, matematiksel hesaplamalara dayanır. En fazla hesaplama gücüne sahip madenci, rekabeti kazanabilecek şansa sahip olabilir. Artık işlem madenci tarafından bir bloğa eklenmiş ve bir sonraki blok da oluşmuşsa onaylanmış ve transfer gerçekleşmiş olur.

Yani alıcı olan kullanıcı, kendi Bitcoin cüzdanında gönderilen miktarda Bitcoin’i görebilir.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors